otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Регионален исторически музей - гр. Силистра

Регионалният исторически музей в Силистра съхранява историята на Силистра от древността до съвремието. В него са изложени уникални паметници на римската и средновековната българска култура, които имат както национално, така и световно значение. Той има археологическа и етнографска експозиция.

Сградата на музея е построена между 1923 – 1924 г. като клон на Румънската национална банка в града, който по това време е завладян от Румъния. От 1990 г. в нея се помещава Археологическата експозиция на Историческия музей.

Археологическата експозиция е разположена в градина с лапидариум, на площ от 400 кв. м. Сбирката представя паметници от праисторическата, античната и средновековната епохи. Сред тях уникални експонати като: най-големият откриван досега в България римски каменен слънчев часовник, златен пръстен на един от първите християни от края на III век, колона с името на хан Омуртаг, златните накити на княгините (деспотица и деспина) на Дръстър от XIV век, една от най-големите колекции средновековни кръстове от X-XIII век и други.

Етнографската колекция на музея е разположена на площ от 300 кв. м. Тя съдържа оръдия на труда, традиционно облекло, кукерски маски и ритуални предмети, разкриващи бита и културата на добруджанската етнографска група в Силистренско от средата на XIX до началото на XX век. Изложен е и костюм на коренното население гребенци.

Друг обект на Историческия музей е откритата през 1942 г. в града римска гробница със стенописи, датирана от ІV в.н.е. Според историци и археолози това е гробницата на знатен римлянин езичник, като за общественото му положение се съди по богатата украса и по изобразената грамота, връчена му от императора.

Археологическият резерват "Дуросторум – Дръстър – Силистра” също е част от музея. Днес могат да бъдат видени останките на римска градска вила от ІІ-ІV век,епископски дворец и базилика от края на ІV-VІ век.

Регионалният исторически музей, с двете си експозиции, е включен в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №51.

Рейтинг

Информация

Website: http://www.museumsilistra.com
E-mail: museumsilistra@abv.bg
Регионален исторически музей, тел. 086/820 388
Археологическа експозиция, тел. 086/ 822 075
Етнографска експозиция, тел. 086/ 831 142

Работно време на Историческия музей:
май – септември: 09:30-17:00 ч.
(почива в неделя и понеделник)
октомври – април: 09:30–17:00 ч.
(почива в събота и неделя).

Входни такси:
възрастни - 2 лв.
ученици, студенти и пенсионери - 1 лв.

Безплатен ден - понеделник.

Беседи на български език - 6 лв.

Екстри

  • WC

  • Parking

  • Hotel

  • ATM

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Регионален исторически музей, администрация:
ул. "Г. С. Раковски” №24

Етнографска експозиция:
ул. "Отец Паисий” №37

Археологическа експозиция:
ул. "Симеон Велики” №72

Паркинг

Паркиране е възможно в околните улици на музеите.