otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Регионален исторически музей - гр. Смолян

Регионалният исторически музей – Смолян, е създаден през 1935 г. от общественика Стою Неделчев Шишков - известен изследовател на фолклора, етнограф, автор на много статии за бита, традициите и културата на Родопския край. Днес музеят носи името на основателя си и е най-големият музей на територията на Средните Родопи.

Има огромен фонд, който включва намерените исторически, археологически и културни артефакти от древността до днес в планината Родопи. Фондът наброява близо 150 000 музейни единици, към които и тези от спомагателен фонд и документи от научен и технически архив плюс библиотечен фонд. В музея има просторни фоайета за временни изложби. Сградата на музея е специално построена и има изключително красива гледка към града и родопските върхове Перелик, Карлък и Соколица.

Едни от ценните експонати на музея са откритите в село Могилица калъпи за отливане на бронзови предмети, датиращи се от ХІV - ХІІІ в. пр. Хр. Друга колекция на музея разказва за присъствието на траките в Родопите. При проучванията на могилни некрополи и светилища са намерени много глинени съдове, накити, копия, стрели, мечове. При село Беден е намерен бронзов шлем от ІV - ІІІ в. пр. Хр. - част е от характерен тип бойно снаряжение. Интересен експонат е и бронзовата лампа от село Хвойна, чиято дръжка завършва с формата на глава на сърна. От периода на средновековието са изложени накити, открити в средновековни некрополи. Тези находки много приличат на накитите в некрополи край Плиска, Преслав и др.

В етнографската експозиция са изложени традиционни родопски носии от ХІХ и първата половина на ХХ в. Посетителите могат да видят всекидневен и празничен женски костюм, както и различни видове мъжки костюми, разпространени в Средните Родопи. В зала „Обреден интериор” са представени традициите, съпътстващи родопската сватба. Показани са мъжки накити, обредни хлябове, сватбени костюми и др.

В етнографската експозиция се намира и колекцията „Пастирска дърворезба”. Изложени са предмети от дърво, изработени от овчари, като най-интересни за посетителите са овчарските геги.

С разнообразни предмети са представени традиционните занаяти в Средните Родопи - ковачество, медникарство, тъкачество. Характерните елементи на родопската къща пък са показани с богат снимков материал.

На кукерските костюми и маски е отделено специално внимание. В зала „Традиции и съвременност” са представени традициите на Великден, Гергьовден, Баба Марта и др., изложени са и традиционни български музикални инструменти - гайда, тамбура, кавали и др. Музеят често е домакин на временни изложби и експозиции.

Тук можете да си закупите информационни материали и сувенири. Музеят е включен в "100-те национални туристически обекта" на Българския туристически съюз, под №83.

Рейтинг

Телефон

0301/6 27 27
0879 111 915
0879 111 913

Адрес

ул. „Полковник Дичо Петров“ 5, Смолян

Уебсайт

http://www.museumsmolyan.eu

Цена

Възрастни - 5 лв.
Организирана група възрастни над 10 души - 3 лв. входна такса на човек
Пенсионери и учащи - 2 лв.
Ученически групи (над 10 души) - 1 лв. на човек.
Семеен билет - 6 лв.
Билет за посещение на гостуващи изложби - 1 лв.

Обзорна беседа на български език - 10 лв.
Обзорна беседа на английски език - 20 лв.
Тематична беседа (само на български език) - 5 лв.

Безплатен ден за посещения - четвъртък

Работно време

Октомври - април: 9.00-12.00; 13.00-17.00 часа
Май  - септември: 9.00 - 18.00 часа.
Понеделник е санитарен ден.

Екстри

  • WC

  • Velo Parking

  • 100-те национални туристически обекта