otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Регионален исторически музей - гр. Стара Загора

Регионалният исторически музей в Стара Загора е сред най-старите музеи в България и сред големите в Европа. Той съхранява над 120 000 паметника на културата. Първата експозиция е открита през 1907 г., а от 2009 г. отваря врати за посетители в нова сграда срещу Художествената галерия. Включен е в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №90, заедно с Неолитните жилища и Мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора".

В комплекса се съхраняват над 100 000 оригинални експонати от различни епохи. Изключителни по своята стойност са повечето сбирки: праисторическата, етнографската и нумизматичната, колекцията от тракийски колесници, от античен бронз, антично стъкло, реликви, свързани с историята на българския народ от Възраждането до наши дни. Уникални са експонатите костен идол и мраморна антропоморфна фигурка (V хил. пр. Хр.), шлем-маска, сарматски меч, златна огърлица, лантерни, стъклена фиала с танцуваща жена, мраморна статуарна група на Орфей от античната епоха, каменна плоча на лъвица с лъвче от XI в., препис на Паисиевата „История славянобългарска“ и др.

Другите експозиционни зали в музея проследяват историята на града и неговата съдба през късната античност, Средновековието и Възраждането до времето на големия пожар през 1877 г., който го унищожава почти изцяло. През лятото на 1877 г. при Стара Загора се води една от най-големите битки по време на Руско-турската война (1877-1878 г.). Въпреки храбостта и героизма на руските войници и българските опълченци, османските войски начело със Сюлейман паша превземат и опожаряват града. След Освобождението, на 5 октомври 1879 г. е положен първият камък за възстановяването на Стара Загора. Тази дата се превръща в празник на града, който се възражда за нов живот от пепелта. В музея се продават различни информационни материали и сувенири.

Рейтинг

Адрес

бул. Руски №42, Стара Загора

Уебсайт

http://www.museum.starazagora.net

Цена

Възрастни – 5 лв.
Учащи и пенсионери: 1 лв.

Беседа на български език - 10 лв.
Беседа на чужд език - 20 лв.

Работно време

10:00 - 18:00 ч.
Почивен ден–понеделник

Екстри

  • WC

  • Parking

  • Velo Parking

  • 100-те национални туристически обекта