otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Регионален исторически музей - гр. Велико Търново

Регионалният исторически музей – Велико Търново е един от най-големият и стар извънстоличен музей в България. Неговите филиали се намират в град Велико Търново, в близките села Арбанаси, Никюп, махала Гърците, както и в град Килифарево. Обединил е под ръководството си  исторически обекти от римския и ранновизантийския период, средновековна България, Възраждането и Съвремието. Сред тях са множество храмове, къщи-музеи, археологически резерват "Никополис ад Иструм" и етнографски комплекс "Осенарска река", както и символът на града - крепостта Царевец.

С отделите си "Археология", "Етнография", "Християнско изкуство", "Българските земи през XV-XIX век" и неговите фондове съхраняват над 200 000 експонати от древни времена до днес. Археологическият музей, разположен терасовидно до площад "Съединение", е разгърнат в 3 зали:

В първата зала на музея е представено развитието на поселищния живот от най-дълбока древност. Изложени са керамични съдове, оръия на труда, идолна пластика и други предмети, намерени в близките села и могили. Най-старите се датират от 5800 г.пр.н.е. Особен интерес представлява халколитно златно съкровище от с. Хотница.

Втората зала предоставя информация за обособените през античността градски, военноадминистративни  и икономически центрове от региона -  Никополис ад Иструм, римският военен лагер Нове, ранновизантийският град, разположен на хълмовете Царевец и други.

Третата зала представя величествено периода когато Търново е столица на средновековна България (XII-XIV в.) - печати, пръстени, монети с образите на българските царе, занаятчийски изделия, книжовни паметници и т.н.

В непосредствена близост са музеите "Възраждане и учредително събание", "Нова и най-нова история", музея-затвор и крепостта Царевец. Филиалите на РИМ - Велико Търново имат различен пропускателен режим и работно време. Най-точна информация за всеки от тях може да се получи от екскурзоводското бюро, разположено на площад "Цар Асен I” №7.

Всички архитектурни и исторически обекти във Велико Търново и района са обединени под №11 в списъка на "100-те национални туристически обекта".

Рейтинг

Телефон

062 682 511

Мейл

rimvt@abv.bg

Цена

Входните такси за обектите на РИМ - Велико Търново са:
възрастни - 6 лв.; учащи - 2 лв.;
двудневен пакет за 10 музейни обекта - 20 лв.

За отстъпки и повече информация:
http://www.museumvt.com/Prices.php

Работно време

април-октомври: 09:00-18:00 ч.
ноември-март: 09:00-17:30 ч.
Музеят почива всеки понеделник от 09:00 до 12:00 ч.

Екстри

  • WC

  • Parking

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Град Велико Търново, ул. "Иванка Ботева" №2 - в непосредствена близост до площад "Съединение" и на минута пеш от площад "Цар Асен I" пред главния вход на крепостта Царевец. Автобуси, които спират близо са номера 20, 40, 50 и 110.

Паркинг

Голям платен паркинг има в подножието на крепостта Царевец, от лявата ѝ част, до който се стига по ул. "Михаил Кефалов", следвайки указателни табели. Съветваме ви да оставите автомобила си там и да се насладите на историческите обекти, разхождайки се. Забележителностите и музеите са на разстояние не повече от 10 минути пеша един от друг.