otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Римска гробница - гр. Силистра

Римската гробница със стенописи край Силистра (някогашният Дуросторум) е сред най-известните и емблематични творения на античната цивилизация по света. На нея са посветени стотици статии, монографии и изследвания, както у нас, така и по света. Открита е случайно през 1942 г. в южните покрайнини на града, където се развива античния некропол на Дуросторум - един от най-значителните римски градове на Долния Дунав през II-VI в. Гробницата първият регистриран национален паметник на културата у нас - през 1948 г. и днес е положена в специална защитена сграда.

Дуросторум се явява основен фортпост на Империята срещу варварските (основно готските) нашествия. През IV в. градът изживява бурен просперитет. Свидетелство за това са внушителните по размери градски бани, езически храмове и олтари, градски и крайградски вили, открити тук. От 106 г.сл.н.е. до VI в. тук постоянно и без прекъсване лагерува най-важната военна единица на Империята на Долния Дунав - XI Клавдиев легион.

Сътворена на границата на две цивилизации и два културни модела, в изграждането на гробницата се долавя залеза на езическата декоративна система (собственикът определено езичник), в която прозират елементи на новото християнско светоусещане. Богатата стенописна украса (геометрични, растителни, животински и човешки фигури, ловни сцени, семейна двойка и техните прислужници) носи характерните белези на следконстонтиновата епоха и илюстрира стила на надарен художник, дошъл от източните провинции на Империята (вероятно Египет или Сирия). 

Върху централното пано е изобразен господарят на гробницата в цял ръст, облечен в костюм на знатен римски пълководец - магистрат, вероятно патриций, който държи в ръка имперорска грамота – кодицил. До него е знатната му съпруга, а от двете страни към тях са насочени прислужници, които поднасят съдове и пособия за ритуално измиване, тоалета и елементите на костюма на господаря - магистрат.

Рейтинг

Информация

Работно време - по предварителна заявка към Исторически музей - Силистра, тел. +359 86 820 386; 
E-mail: museumsilistra@abv.bg

Входна такса: 10 лв.

Екстри

  • Parking

Маршрути

Адрес:
гр. Силистра, ул. "Седми септември” и "Бойка войвода”

Паркинг

Може да се паркира навсякъде  околните улици.