otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Ритлите

Природният феномен "Ритлите" се намира в Искърския пролом, северно от село Лютиброд. Представлява варовикови скални образувания с възраст над 120 млн. г. Предполога се, че скалите са се отложили, докато региона тук е бил морско дъно. По-късно, при нагъването на Алпо-Хималайската планинска верига са се образували "Ритлите" в днешния им вид.

Това са четири успоредни плоски скали, разположени вертикално, приличащи на ритли на каруца, поради което местното население така ги и нарекло. Върховете на скалите са се оформили като страховити зъбери под влияние на времето и атмосферните условия. Височината им достига на места до 80 метра височина, дебелината им варира от 3 до 7 метра, а дължината им е между 200 и 400 метра. 

Намират се на левия бряг на Искъра, а под тях минава железопътната линия. На десния бряг на реката също има подобни образувания, но те са по-малки. Шосето към София минава през 2 от тях, които са пробити с малки тунелчета.

Скалните образования "Ритлите" са обявени за природна забележителност през 1938г. Недалеч от тях се намира Черепишкият манастир.

Рейтинг

Информация

Врачански Балкан:
http://www.vr-balkan.net

Екстри

Маршрути

Ритлите се намират на 27км. от гр. Враца към гр. София през Искърското дефиле.