otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Роженски манастир "Св. Рождество Богородично“

Роженският манастир "Свето Рождество Богородично“ е най-големият манастир в Пиринска Македония и е един от няколкото средновековни български манастира, сравнително добре запазени и до днес. В миналото манастирът е бил стовропигиален (под пряката юрисдикция на Светия синод). Днес е подчинен на Неврокопската епархия на Българската православна църква.

Ранната история на манастира не е ясна. Голям пожар в края на 17 век поврежда манастирските сгради и вероятно унищожава манастирския архив. При разкопки в манастирския двор са намерени накити и монети от византийския император Михаил VIII Палеолог (1259 – 1282). Най-ранното сигурно сведение за съществуването на обителта е приписка в ръкопис от библиотеката на Великата Лавра, в която се сочи, че ръкописът е преписан в 1551 г. от йеромонах Козма, игумен на манастира на „Всесвещената Богородица Розинотиса“.

През 16 век Роженската обител преживява подем. Към средата на века се строят днешното южно манастирско крило и главната църква. В края на 16 век са украсени със стенописи църквата и трапезарията. В началото на 17 век е изписана южната фасада на главния храм, а през 1662 година е украсена с фрески и новопостроената манастирска костница, разположена вън от манастирските стени. След пожар през втората половина на 17 век манастирът изпада в тежко положение.

Манастирът е възстановен в началото на 18 век с финансовата помощ на богати българи от цялата страна. Реконструкцията започва през 1715 г., а църквата е изцяло завършена през 1732 г. По време на турското робство Роженския манастир е под гръцко влияние и е превърнат в метох на Иверския светогорски манастир. От 1912 г. манастира отново става български. Това поражда спор между България и Гърция. но той е разрешен окончателно през 1921 г. от арбитражния съд в Хага в полза на България.

Докато Роженския манастир е подчинен на Атонския манастир Ивирон, спазвайки църковна традиция, той получава копие на чудотворната икона, съхранявана в манастира-"майка“ – в случая това е иконата на Св. Богородица Портаитиса или на български – Вратарница. Оригиналната икона е охранявала портите на Ивирон и оттам епитета Портаитиса. Копието е създадено през 1790 г. от монаха зограф Яков Иверски, по поръчка на кожарския еснаф в Мелник. За разлика от останалите копия на иконата, дарено на Роженския манастир, е направено от светено желязо и е обкръжено от десет малки композиции, изобразяващи лековитите ѝ чудеса.

Всяка година на 7 септември богомолци от цялата страна и чужбина принасят своите дарове пред иконата. На 8 септември – Малка Богородица, храмов празник на манастира, се извършва литийно шествие с чудотворната икона, благославяне на манастирския курбан и раздаването му за здраве. В манастира се отбелязва и друг празник, свързан с тази чудотворна икона – третият ден на Великден. Днес иконата се съхранява в манастирския храм "Свето Рождество Богородично“.

Манастирският комплекс включва черква, параклис-костница (от 1597 г.) и стопански сгради. Манастирският двор е във формата на неправилен шестоъгълник от жилищни постройки от 18 век, оградени от висок зид. Манастирската черква е построена през 16 век, посветена на Св. св. Козма и Дамян. В него е забележителният с реализма си ктиторски портрет на Мелания монахиня (1732 г.). В черквата са запазени стенописи от 1597 г., стъклописи от 1715 г, дърворезбовани иконостаси и икони. Построена през 1914 г., за да обслужва българите, които гърците не пускали в манастира. Инициативата за построяването ѝ е на легендарния български воевода Яне Сандански, който е погребан пред черковната апсида.

Архитектурната и строителната консервация и реставрация на манастира е завършена през 1981 г. от колектив под ръководството на Христина Станева. Манастирът фигурира в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №4, заедно с Кордопулова къща и Историческия музей в близкия град Мелник.

Рейтинг

Информация

Роженският манастир не предлага настаняване и храна.
Отворен е през цялата година и няма входни такси.

Екстри

  • WC

  • Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Роженският манастир e разположен в планина Пирин, на около километър от с. Рожен, на 6 км от гр. Мелник и на 16 км от гр. Сандански.

Паркинг

Между черквата и манастирския комплекс има изграден паркинг.