otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Рудник "Цар Асен"

Има много изоставени кариери в района на Панагюрище, в които през социалистическо време са били добивани цветни метали. Днес от някогашния рудодобив са останали само огромни кратери, пълни с вода, на чието дъно е пълно със всевъзможни химически съединения. Макар и изчерпан, изоставен, "Цар Асен" все още не е забравен и привлича туристи като нетипична дестинация. Теренът е много интересен и пленяващ и често пленява фотографи авантюристи.

За рудодобивната дейност напомнят и странните пясъчни пирамиди. За момент забравяйте, че сте в България, забравяте, че сте и на Земята... теренът напомня на някоя чужда планета. В целия район има подобни гледки с изоставени кариери, от които в близкото минало са се добивали руда и цветни метали. От някогашната социалистическа индустриална гордост днес са останали само внушителните гигантски изкопи, повечето запълнени със застояла вода.

Рейтинг

Информация

Бъдете внимателни - табелите не навсякъде са в добро състояние, а по пътя за село Цар Асен има само следи от асфалт.

Екстри

Маршрути

От магистрала "Тракия" може да отбие към Панагюрище, преди да стигнете града има отбивка вдясно за село Левски. От селото трябва да поемете по пътя към село Цар Асен. Огромният кратер се вижда преди да стигнете едноименнто село.