otivam.bg
Пазарска количка
 • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Руенски манастир "Св. Иван Рилски"

В красива местност, на около 3 км от село Скрино (Костендилска област) се намира един от най-новите манастири в България. Носи името на Св. Иван Рилски, който е родом от близкото село.

Строителството на манастира започва върху руините на стар християнски храм "Св. великомъченик Димитрий Солунски", през 1999 г. Предполага се, че тук най-големият ни светец се е замонашил и е положил основите на отшелническия си живот в пещера, съвсем наблизо. До нея тече и чешма с лековита вода, за която се говори, че помага при очни проблеми. До пещерата може да се стигне по пътека, започваща от манастира. Недалеч от там пък е местност, наречена "Кръста" с много красива панорамна гледка.

Строежът на Руенския манастир е завършен през 2000 г. и е открит официално 2 години по-късно. Към днешна дата той е действащ мъжки манастир. В неделя и в празничните дни посетителите могат да чуят монашеския хор по време на литургия. Монашеското братство издава религиозна литература и излъчва първото църковно радио у нас "Сион". Храмовият празник е на 19 октомври - денят, в който се отдава почит на Св. Иван Рилски Чудотворец (~876-946).

Манастирът е със строг режим. Посетители в храма не се допускат в понеделник, сряда и петък. Не предлага настаняване и храна. Има изисквания и за прилично облекло.

Рейтинг

Информация

Website: http://stingers.my.contact.bg/2/index.html
Тел: 04894 6771,
E-mail: skrino@ruenmanastir.com

Светата обител приема поклонници:

 • вторник, четвъртък и събота:
  октомври - март: 10:00-15:00 ч.
  април - септември: 10:00-16:00 ч.
 • неделя и празнични дни:
  октомври - март: 08:00-16:00 ч.
  април - септември: 08:00-17:00 ч.

Екстри

 • WC

 • Parking

Маршрути

От международния път София - Кулата (Е79) има отбивка за гр. Бобошево, а от там в посока към гр. Кюстендил се стига до село Скрино. От селото до манастира има асфалтиран път (3 км), но на места е много стръмен.

Паркинг

Има малък паркинг на 500 м от манастирския комплекс.