otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Рупите: комплекс "Ванга" с Храм-паметник "Света Петка"

"Света Петка Българска“ е храм в местността Рупите край едноименното българското село в община Петрич, Област Благоевград. На 2 километра източно от селото се намира вулканското възвишение Кожух, местността е разположена в източното му подножие и е известно с лечебните си минарлни извори. Има и орнитологична станция, занимаваща се с движението на мигриращите птици. Тук минава Via Aristotelis – един от двата основни миграционни пътя през територията на страната. За това късче земя пророчица баба Ванга (1911-1996) казваше, че е наситено с особена енергия. Пророчицата твърди, че "Рупите е свято място. Някога там е имало красив и богат град, хората били просветени, блестяли са златните им храмове и порти. Но за беда изригнал вулкан и залял града. Парите на минералният извор са въздишките им, за да лекуват живите."

В течение на времето през дома на Ванга в Петрич и на Рупите минават стотици хиляди болни, страдащи или съкрушени от съдбата хора, дошли да търсят надежда и спасение. Трудно може да се каже колко души е приела в периода 1941-1996 г. – не е водена такава статистика, но може да се допусне, че са към милион. Мнозина я посещават по няколко пъти. Прочутата пророчица предпочита да се занимава със съдбите на обикновените, наистина изстрадали хора, които се тълпят пред дома й. Рядко пророкува за света и народите и прецизно подбира хората, пред които говори на тези теми. Твърди, че има велики тайни, които знае, но които е призвана от Небето да пази. На Рупите осъществява и голямата си мечта – да построи храм.

Храмът е построен е през 1994 година по проект на архитектите Богдан Томалевски и Лозан Лозанов и изписан от художника Светлин Русев. Кръста над църквата е дело на скулптора Крум Дамянов. Строежът е финансиран основно със средства на Ванга. Намира се на метри от скромната ѝ къщичка. През 2011 г. отваря врати за посетители. Всяка година в Рупите на 15 август (Успение Богородично), се провежда традиционен събор.

Ванга умира на 11 август 1996 г. в София и е погребана при "нейната църква“.

В скалата на Кожух планина на Рупите по заръка на Ванга бе издигнат мраморен кръст ("Загиналите под вулкана Кожух искат помен…“). Композицията е по проект на Иван Русев, финансирана от фондация "Ванга”. Кръстът е с размери 40 на 30 метра и се вижда от храма на ясновидката. Направен е от мраморни плочи, поставени в скалата така, че посетителите да могат да се изкачват по него. Идеята на скулптора е изкачвайки многото стъпала, човек символично да повтори пътя на Христос към Голгота.

Днес в местността е изграден комплекс "Ванга" - състои се от къщичката на Ванга, храма "Св. Петка", гробът на Пророчицата, мемориален Кръст, манастир с градина и зала, открита през 2012 г., в която са показани фотографии и се прожектират филми за живота на Ванга.

Храмът "Света Петка Българска“ и местността Рупите са сред "100-те национални туристически обекта" от 2003 г. под №5.

Рейтинг

Телефон

0887 667 670

Фондация "Ванга“:
Телефон за връзка: 0887 667 740 – Иван Драмов, председател

Уебсайт

http://fondacia-vanga.com

Работно време

Комплекс "Ванга":
Работно време: 07:30-19:00 ч.
Работно време на документална зала: 08:30-17:00 ч., почивен ден: понеделник

Екстри

  • WC

  • Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

От пътя Сандански – Кулата, при с. Ново Делчево завивате вдясно по пътя за гр. Петрич и след като преминете по моста над р. Струма отклонявате вляво по еднокилометров асфалтиран път до комплекса

Паркинг

Има ограден паркинг.