otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Руска църква "Св. Николай Чудотворец"

Руската църква е една от най-забележителните сгради в центъра на София. Построена е в периода 1907 – 1914 г. по проект на руския архитект М. Преображенски по инициатива на руското посолство и върху негов парцел, посветена е на Св. Николай Чудотворец.

Първоначално замислен като параклис към посолството на Русия в България, храмът почти веднага губи тази своя роля след 1917 година. След Втората руска революция в него започват за служат свещеници и архиереи от т. нар. „Руска задгранична църква“, а обособеният вече храм става център на многобройната руска имиграция в страната. След 1947 година храмът е предаден в диоцеза на Московската патриаршия, която го управлява и до днес.

Централният купол е висок 19 метра, а петте малки купола са позлатени. Камбаните са дарение от руския цар Николай II. Характерно за плана на храма е не-осевото разположение на входа (респ. притвора), спрямо олтара. Т.е. входът е откъм южната страна, а олтарът, според старинната традиция, сочи на изток – двата елемента образуват прав ъгъл.

В криптата на храма е гробът на архиепископ Серафим Соболев, считан от много православни християни за чудотворец. С това е свързана и практиката преди важни дела различни хора – вярващи или невярващи, да посещават неговия гроб с молба за чудодейна помощ.

Храмът е включен в безплатния туристически маршрут „Опознай София, централна градска част”, организиран от Туристическия информационен център в гр. София. От двете му страни са Военният клуб и Природонаучният музей. В непосредствена близост се намират храм-паметникът "Св. Александър Невски" и базиликата "Св. София".

Рейтинг

Информация

Website: http://podvorie-sofia.bg/bg/
E-mails: 
inbox@podvorie-sofia.org
s_nikola_sofia@rambler.ru
Тел. +359 2 986 2715 и +359 339 25 66 125

Работно време: 
08:00-18:30 ч. целогодишно.

Екстри

  • Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

Маршрути

София, бул. "Цар Освободител" №3, на кръстовището на с ул. "Раковска".
В близост има спирка на тролейбус №9.

Паркинг

Парко-местата се намират в СИНЯ ЗОНА:
- работни дни от 08:00-19:00 ч.; събота 08:00-14:00 ч.
- 2 лв./час (позволен престой до два часа)