otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Руски паметник - гр. София

Руският паметник в София е първият паметник, построен в столицата на освободеното от османско владичество Княжество България. Намира се на пътя, по който Осман Нури паша бяга от София към Перник на 22 декември 1877 г. Тогава мястото още се е намирало извън София, на пътя за с. Княжево.

Паметникът е открит през 1882 г. лично от княз Александър I Батенберг и е издигнат със средства, събрани от руския народ. Не е ясно кой е авторът на проекта, но се предполага, че е академик В. Йосифович Шервуд или архитект Вокар.

Посветен на руския цар Александър II, паметникът представлява обелиск: четиристенна пирамида с пресечен връх над постамент от три стъпала. От източната страна на обелиска стои мраморен релеф на руския държавен герб и руския военен орден за храброст „Свети Георги“ (Георгиевски кръст). Издълбан е надписът „В царствованіи Александра II-го императора всероссійского волею и любовью его освобождена Болгария 19 февраля 1878 года“. На западната му страна е вградена втора плоча с надпис „Не намъ. Не намъ, а имени твоему. 1877 – 1878“.

Днес около него е кръговото кръстовище на булевардите „Скобелев“ и „Тотлебен“. В близост се намират Петте кьошета, площад „Македония“ и най-големият в България център по спешна медицина „Пирогов“.

Паметникът пострадва от англо-американските бомбондировки през 1944 г., но бързо щетите са възстановени. През 2015 г., градината и площадът около него са основно ремонтирани.

Рейтинг

Екстри

  • Food

  • Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • ATM

  • Drinks

Маршрути

Гр. София, Площад "Руски паметник"
На кръговото кръстовище между бул. "Ген. Тотлебен" и бул. "Ген. Скобелев"

Около паметника са спирките на:
тролейбуси № 1, 2, 5, 8, 9
трамваи № 4, 5

Паркинг

Паркоместата в района са под ЗЕЛЕНА ЗОНА:
- в работни дни в часовия диапазон от 08:00 - 19:00 ч.
- максимална продължителност на паркиране до 4 (четири) часа.