otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Ръжишка пещера

Ръжишката пещера - често погрешно я наричат Горната, Сухата. Широката преддверна част наистина е много суха, но на 24-ия м в южна посока пещерата рязко завива на запад и оттам тя е напълно влажна почти по цялото си протежение. Намира се в централната северна част на Лакатнишките скали, попадащи в землището на село Миланово и извисяващи се от северната страна на село Гара Лакатник.

Ръжишката пещера е разположена на 140 метра над река Искър. Общата дължина пещерата е 316 м. По-голяма част от сталактитните образувания в нея не са по свода, а по стените. Пещерата през зимата се обитава от прилепи, а археологическите находки са установили, че тук някога са живяли хора от желязната епоха.

Пещерата е с доста голям вход и обширно преддверие, чийто под е покрит с дебел слой прах. Дължината на Ръжишката пещера е близо триста метра, а височината на галерията варира от малко над човешки ръст, докъм 10-15 метра. След входа завивате вляво и постепенно потъвате в мрака. Пещерата не е разклонена и има само един етаж - няма къде да се объркате, просто следвате завоите и се любувате на образуванията - сталактони, големи сталагмити и сталактити. От последните са останали твърде малко и все високо по тавана, защото пещерата е лесно достъпна, известна изключително отдавна и за съжаление е станала поредната жертва на неразумни посетители. Ръжишката пещера, въпреки че е най-достъпната пещера наоколо и е обезобразена, представлява един интересен обект. Тя е доста подходяща за първи досег с пещерната действителност. 

В подножието на скалите се намира крайпътно заведение и карстов извор Житолюб, а малко над него и под Ръжишката пещера се намира друга известна пещера - Темната дупка, с още една пещера до нея - Зиданка.

Рейтинг

Информация

Пещерата е само една голяма галерия и не е опасна от към изгубване.

Адрес

Лакатнишки скали

Екстри

  • Velo Parking

Маршрути

До крайпътно заведение се намира карстовият извор Житолюб. Вляво и нагоре тръгва пътечка, която постепенно се изкачва нагоре. Пропускате първото отклонение вдясно, то е за друга пещера - Темната дупка. Не след дълго пътеката прави остър завой вдясно и излиза на Алпийска поляна - там е построен заслон "Орлово гнездо". След нея пътеката се разделя - за Ръжишката пещера поемате по дясното раклонение. Вървите по хоризонтален участък и не след дълго преминавате под арка, издълбана в скалата. Непосредствено след това се оглеждате за пътечка, която се отклонява вляво. Поемате по нея и след няколко минути достигате входа на Ръжишката пещера.