otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

с. Боженци – Архитектурно-исторически резерват

Габровското селце Боженци се намира в Стара планина, на изток от Габрово, непосредствено след Шипченския проход.

Създадено е след османското нашествие в Търново в края на XIV век. Много граждани напускат столицата на България тогава и се заселват в дълбоките и по-труднодостъпни части на Балкана. Между тях е и младата болярка Божана, на която е кръстено китното селце. Непосредствено до единия край на селото има запазен римски път в посока Габрово, а точно от другата страна започва горска пътека към Трявна. Настилката на боженските улици навсякъде е единствено калдъръмена.

Тук местните са се препитавали основно със занаятчийство и търговия - днес обаче няма и помен от оживление. Времето е спряло някъде в XIX век. Великолепните постройки впечатляват с архитектура и дух, а стотина къщи са запазени в автентичен вид. Боженци е предпочитана дестинация за еко и селски туризъм.

Характерни за боженските къщи са чардаците, покривите от каменни плочи, ъгловите камини, дърворезбите на таваните. Някои от тях са превърнати в музеи:
- Къща-музей "Баба Райна" - една от най-старите запазени в селото, строена по време на френската революция. Помещава Етнографска експозиция.
- Къща-музей "Дончо Попа" - търговска къща от началото на XIX век, собственикът ѝ е търгувал с вълна и кожи. Тук може да се разгледа битът на местните.

Старото школо приютява временни изложби, Новото школо също представя експозиции. В двора на селския храм "Св. Пророк Илия", построен през 1839 г. се намира и Килийното училище с типична подредба на класна стая от XIX век. Менгема пък е работилница за пречистване на восък с автентична преса.

Боженци предлага целогодишно настаняване в 6 автентични къщи за гости, както и частни къщи. За националните празници в резервата се правят възстановки на традиционни обичаи - мартеници, лазаруване, коледуване. В селото се правят възстановки на български традиции на празниците Гергьовден, Коледа, Лазаровден. Ако посетите Боженци не пропускайте да опитате от местното бяло сладко.

Село Боженци е обявено за архитектурно-исторически резерват през 1964 г. Вписано е в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №20.

Рейтинг

Информация

 

 

Телефон

066 990 950;

0878 716 290;

Цена

Цена за посещение на четири и повече музейни обекта – 6 лв.
За учащи, хора с увреждания над 50% и лица на възраст над 65 год.  – 3 лв.
Семеен билет – 12 лв.
За деца под 7 год., деца от спец. заведения за пред. на соц. у-ги, носители на зв. “Почетен гражданин на град Габрово” – безплатно
Цена за посещение на три музейни обекта – 4 лв.
За учащи, хора с увреждания над 50% и лица на възраст над 65 год.  – 2 лв.
Семеен билет – 8лв.
За деца под 7 год., деца от спец. заведения за пред. на соц. у-ги, носители на зв. “Почетен гражданин на град Габрово” – безплатно
Цена за посещение на един музеен обект – 2 лв.
За учащи, хора с увреждания над 50% и лица на възраст над 65 год.  – 1 лв.
За деца под 7 год., деца от спец. заведения за пред. на соц. у-ги, носители на зв. “Почетен гражданин на град Габрово” – безплатно

Беседи (за минимум 2 души):

На български език
Стандартна (в един обект) – 5 лв.
Обиколна (в 3 и повече обекта) – 7 лв.

На чужд език(английски, немски, френски, руски)
Стандартна (в един обект) – 10 лв.
Обиколна (в 3 и повече обекта) – 12 лв.

Печат има в музейните обекти, за които се взема билет от Информация (първата сграда в дясно след паркинга).

Работно време

Без почивен ден:

летен сезон (01 май - 15 септември):
пон-вт: 08:30-17:30 ч.; ср-нед: 08:30-20:00 ч.;

зимен сезон (15 септември - 30 април):
петък-събота: 08:30-19:00 ч.; останалите: 08:30-17:30 ч.;

Екстри

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Hotel

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • Drinks

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Село Боженци отстои на 8 км от Трявна по черен път; на 15 км от Габрово по асфалтов път.

Паркинг

Разполага с отделни паркинг-пространства.