otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Самуилова крепост

Самуилова крепост e името на средновековна крепост, между планините Беласица и Огражден в Ключката клисура. Намира се на нисък хълм - Куфалница, разположен отдясно на р. Струмешница, на 5 км северно от село Ключ. Построена е вероятно при управлението на цар Самуил и е част от голяма фотификационна система.

В тази местност през 1014 г. византийският император Василий II (наречен Българоубиец) разгромява армията на цар Самуил и я пленява почти изцяло. Царят и неговото обкръжение едва успяват да се спасят. Съобразно християнската доктрина - пленените християни трябва да се освободят след приключването на войната, но византийският император не се съобразява с военното правило и ослепява 14 хилядната българска войска, като оставил на всеки 100 души само по един водач.

Крепостта е изградена върху основите на тракийско и ранно-българско славянско селище. Защитавала се от три вала и два рова, концентрично разположени. Вътрешен вал - със сложна конструкция с ядро от камъни и пръст и скара от дървени греди. Гребенът на вала е завършвал с широка стена, изградена от ломени камъни, споени с кал. Върху най-високата част на хълма са открити правоъгълни каменни основи на дървена наблюдателна и отбранителна кула, конструктивно свързана с каменната стена. Разположението на Самуиловата крепост позволява да се контролира цялата клисура и да се използва като команден военно-стратегически пункт на всички сектори на отбранителната система.

Национален парк-музей "Самуилова крепост“ е открит на 23 октомври 1982 г. Останките от средновековното укрепление и селище са консервирани, а районът около него е благоустроен. Отдалеч се вижда величествената бронзовата фигура на цар Самуил в цял ръст и четирите бетонни пилона, изградени в най-високата част на хълма, върху руините от средновековната кула. Автор на паметника е проф. Борис Гондов. Крепостта е важен туристически обект в Югозападна България. От 2003 година тя е включена в списъка от "100-те национални туристически обекта" под №5.

Рейтинг

Информация

Екскурзовод – целогодишно в дните от сряда до неделя включително от 08:00 до 16:30 ч.
За понеделник и вторник – след предварителна заявка.

Беседата се предлага само на български език – 10 лв.

Проект "Хиляда години от битката на Самуил (1014 – 2014) – устойчиво развитие на туристическа атракция “Самуилова крепост” в община Петрич”:

Цена

Входни такси:
учащи и пенсионери – 1 лв.
възрастни – 2 лв.,
деца до 7 г. - безплатно.
хора в неравностойно положение – безплатно.

Ден за безплатен достъп – понеделник.

Работно време

08:00-17:00 ч.

Екстри

  • Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Самуиловата крепост се намира край село Ключ, което отстои на 20 км югозападно от Петрич и само на 4 км от границата с Македония.

Паркинг

Има паркинг.