otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Сандански – минерални води

Сандански се намира в Югозападна България, на около 157 км от София и на 63 км от областния град Благоевград. Градът е с население около 26 хил. души. Сандански има важно кръстопътно положение - оттук минава главен път Е79, а на около 20 км от града е границата с Република Гърция.

Наричат Сандански „най-топлия град в България” - разположен е на надморска височина от около 240 м, а климатът тук е силно повлиян от Средиземноморието. Средната годишна температура е +14,7° С, а зимата е мека и топла. Уникалният микроклимат е подходящ за лечение на белодробни заболявания.

Сандански е популярен балнео и СПА център - в района има над 80 извора с температура, варираща от 42 до 81°С. Минералната вода е с ниска минерализация и богат химически състав и успешно се използва при лечението и профилактиката на редица заболявания на дихателните пътища, артро-ревматизъм, опорно-двигателната система, периферната нервна система и др.

Лековитата минерална вода е причина районът да е населен още от дълбока древност. Селището е възникнало през II хил. пр.Хр. Според легендите оттук произлиза тракиецът Спартак, оглавил най-голямото робско въстание срещу Римската империя. През VI век градът е един от първите християнски епископски центрове по тези земи. В края на VI век градът е разрушен от варварски племена. До 1947 г. името на града е Свети Врач, а след това е преименуван на българския революционер Яне Сандански (1872 – 1915 г.).

Минералната вода е гореща, като в различните извори температурата й варира от 33 до 83 градуса, а общият дебит е около 1200 л/мин. По-известни извори са Турската баня, чешмата при Мирото, Поленичката баня, Парилото и др, но в околността има около 80 извора. Санданските минерални води са без мирис, бистри и приятни за пиене. Учените ги причисляват към групата на силициево-флуорните горещи води със слаба алкална реакция. Използват се както за пиене, така и в многобройните басейни и СПА центрове. Притежават доказано добри лечебни качества при стомашно-чревните заболявания (гастрити, ентерити, колити), обменни заболявания (подагра, уратна литиаза), както и при затруднения с опорно-двигателния апарат, неврологични и гинекологични проблеми. Санданските минерални води, обогатени с йод, се използват за инхалация при болни от хроничен бронхит, бронхоектазии и др.

Възможностите за настаняване и забавления в Сандански са изключително добре развити. В града има множество висококатегорийни СПА хотели, функционират по-малки семейни хотели, предлагат се също и стаи под наем.

Рейтинг

Екстри

  • Wi-Fi

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Hotel

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • ATM

  • Drinks