otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Седемте рилски езера

Това е най-посещаваната от туристи езерна група в България - намират се в Дамгския дял на Северозападна Рила и са разположени стъпаловидно между 2095 и 2535 м. надм. в. Включени са от Българския туристически съюз в "100-те национални туристически обекта" под №29, заедно със хижа "Скакавица". Езерата са с ледников произход и заемат вдлъбнатини по склона на планината, като отделните езера са свързани помежду си чрез малки поточета.

Името на всяко езеро отразява някоя нехова особеност. Най-високото - Сълзата има прозрачни води; Окото е с овална форма (известно сред някои и като Сърцето) - то е най-дълбокото циркусно езеро в България с дълбочина 37,5 м.; Бъбрека е с най-стръмните брегово от цялата група и получава името си заради формата си на бъбрек; Близнака е най-голямото по площ от седемте; Трилистника е с неправилна форма и невисоки брегове; Най-плитко е Рибното и до него се намира хижа "Седемте езера"; Най-ниско е Долното езеро и от него води началото си р. Джерман;

Първите три езера — Сълзата, Окото и Бъбрека се оттичат всяко поотделно в Близнака, от който водата преминава последователно през Трилистника, Рибното и Долното езеро. През последните две езера минава един вече по-мощен поток, който, изтичайки от най-долното езеро, дава началото на р. Джурман (ляв приток на р. Струма).

Легендата за Седемте рилски езера разказва, че преди много години в Рила планина живеели двама великани - меж и жена. Те се обичали безумно и боготворели красотата на своя дом. За нещастие зли сили зърнали красивия райски кът и завидели на щастливото семейство. Решени да унищожат дома им и любовта им, запратили черни облаци, опустошителни ветрове и земетресения. В тежка битка младият великан не издържал и паднал убит. Злите сили си тръгнали доволни, оставяйки след себе си разчупени скали, опропастени долини и една съсипана от скръб жена. Сълзите ѝ бликали безспир по хребетите право в долините. Леели се и се събирали в доловете, докато образували бистри езера с изумителна чистота.

Преди езерото Бъбрека планинските водачи показват огромна скала, намираща се в посока към езерото Сълзата. Формата на скалата наподобява фигурите на мъж и жена с огромни размери. Според легендата това са двамата влюбени, които ще останат да пазят вечно своя красив дом.

Има няколко маршрута, с различна дължина. Най-известният е с начална точка хижа "Рилски езера" - той минава покрай Бъбрека, Окото и Сълзата до Езерния връх. От там панорамната гледка е неописуема. От езеро Сълзата води пътека до хижа "Седемте езера" и хижа "Ловна" - която също може да ви послужи за изходен пункт и по-дълъг маршрут.

Голямо ежегодно събитие в местността на Седемте езера е събирането на дъновистите от Бялото братство. Това се случва на 19 август - тогава те честват своята Нова година. Отбелязват празника като се събират близо до езерото Бъбрека и изпълняват своите ритуални танцове, подредени в концентрични кръгове - паневритми. За последователите на Петър Дънов планината е свещена и хиляди посрещат изгрева на слънцето точно тук.

Рейтинг

Информация

Печат за "100-те" има в хижите "Скакавица" и "Рилски езера"

Телефон

Хижа "Рилски езера":
Тел. 0886 509 409

Хижа "Седемте езера":
Тел. 0882 506 060

Уебсайт

Национален парк "Рила:
http://rilanationalpark.bg/

Хижа "Рилски езера":
http://www.rilskiezera.bg

Екстри

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

До хижа Рилски езера може най-лесно да стигнете откъм курортно селище Паничище, преминавайки през Сапарева баня с личен автомобил или с обществен транспорт. До седалковия лифт, който води до хижата, има редовна маршрутна линия от ЖП и автогарата в Дупница.

Паркинг

С автомобил не може да стигнете до хижата, а само до лифта!