otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Скален манастир „Димитрий Басарбовски“

Басарбовският манастир „Свети Димитър Басарбовски“ е скален манастир в България. Води началото си от периода на Второто българско царство (XII-XIV в.), но най-ранните данни датират от османските данъчни регистри от 1431 г. Най-известният обитател и вечен игумен е Свети Димитър Басарбовски, роден през 1685 г. и прекарал целия си живот в манастира. Още Паисий Хилендарски споменава тази света обител в своята „История славянобългарска“. По времето на Руско-турската война (1768 – 1774) мощите на светеца са пренесени от ген. Иван П. Салтиков в Букурещ и поставени в митрополитската, а днес патриаршеска църква „Свети Свети Константин и Елена“ на 13 юли 1774 г., където те се намират и до днес. През 1937 г. в манастира се настанява монах Хрисант и започва да го обновява.

Храмовият празник на манастира е на 26 октомври, денят на Св. Димитър.

Басарбовският манастир е единственият действащ скален манастир в България и в включен в списъка на "100-те национални туристически обекта" на Българския туристически съюз, под №50б, заедно с Каранвърбовски манастир "Света Марина".

Пътеката, по която се влиза в манастира, минава през красиво озеленен двор и свършва при кладенец, изкопан от св. Димитрий. Местните хора вярват, че водата в кладенеца е лековита.

В подножието на скалите на манастира се намират две стаи и пещерата трапезария, построени през 1956 г. Оттам по 48 стъпала се стига до скална площадка, където се намира нишата, в която според преданието е спял св. Димитрий. Вдясно от нея е скалната църква с дърворезбован иконостас, изработен през 1941 г., а до него се намира голямата икона на светеца, изобразен в цял ръст.

По друго каменно стълбище се стига до естествена пещера, в която е погребан монах Хрисант – човекът, който възродил манастира и го върнал към живот през 1937 г. Пещерата изпълнява ролята на костница, в която е подредена и музейна експозиция.

Рейтинг

Информация

В комплекса не се предлага настаняване.

Телефон

082 800 765
0895 665 356 

Цена

Входна такса – 4 лв.
Беседите са безплатни.

Работно време

От октомври до март: 8:00 – 17:00 ч.
От април до септември: 8:00 – 19:00 ч.

Екстри

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Velo Parking

  • Drinks

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Манастирът се намира в долината на река Русенски Лом, край село Басарбово, на 10 километра от град Русе.

Паркинг

Има просторен паркинг пред манастира.