otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Скален прозорец - с. Костино

Скалният прозорец е природна забележителност, намираща се край село Костино, на 16 км северозападно от град Кърджали. Представлява уникален природен феномен във формата на мост, висящ във въздуха, подпрян на две колони, с отрязано от всички страни платно. Платното е бяло, изградено от бели варовици, и се извисява над колоните на моста.

Това не е единственият подобен природен феномен в района на Кърджали - такива са прочутата Каменна сватба и Каменните гъби, и всичките са се формирали приблизително по едно и също време - преди около 50 млн. г., когато областта е била разтърсвана от непрестанна вулканична дейност. Вследствие на постоянното движение на земните пластове, определени части от земната кора се издигат вертикално, над морското равнище, и е започва формирането на невероятните форми под влиянието основно на дъжда, течащата вода, летните горещини и зимните студове.

В началото колоните на моста са били три, но природните сили разделят платното между втората и третата колона и днес последната колона наподобява голяма каменна гъба, чийто връх е част от платното на моста.

Височината на скалния мост е около 10 м, дължината - 15 м, а ширината - 7 м. Обектът е обявен за защитена природна забележителност през 1970 година с цел да се запази неговата естествена форма, наподобяваща скален прозорец.

Рейтинг

Информация

Препоръчва се поход в по-сухо време, при проливни дъждове е възможно дерето да е препълнено и достъпът да е много затруднен.

Екстри

  • WC

  • Parking

Маршрути

Пътеката за Скалния прозорец започва от един от завоите на пътя покрай язовир Кърджали, до където се достига лесно с автомобил. Маркираната пътека се следва трудно, без човек, който познава района. Намира се в дерето между селата Дъждовница и Крушка.

Може да стигнете до село Дъждовница и оттам в посока към село Пъдарци по асфалтов път следват множество завои - единият преминава над дерето с вода - има изградени няколко беседки, чешмички и места, пригодени за пикник. Оттам може да поемете пеша покрай дерето.

Паркинг

Има място за паркиране в началните пунктове на пътеката.