otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Скална църква край с. Маточина

Скалната църква е изсечена на 2 км югозападно от село Маточина в скалисто възвишение. Датирана е от Х в.сл.н.е., когато има силно възраждане на аскетизма в християнството в епохата на иконоборските вълнения.

Оформена е като правоъгълно засводено помещение, в което се влиза през къс, също така сводест коридор. Тази скална църква е дялана в самата скала само с помощта на ръчни инструменти.

Вляво от входа, в скалата личат изсечени стъпала, водещи към обширно платото, под което се намира църквата. Точно над входа са запазени следи от издълбани в скалата форми с култово предназначение, най-вероятно от времето на траките. При самия външен край на входния коридор има два успоредни врязани улея за вратата. Над черквата в скалата са издълбани няколко гроба, ориентирани изток-запад.

В по-новата история скалната църква е носила името "Св. Дух” и е действала като църковен храм на три села – Маточина, Варник и несъществуващото вече село Благунци. На платото над църквата дълги години се е провеждал многолюден събор. Едва през 1934 г. в Маточина е построена нова църква "Св. Св. Константин и Елена” и постепенно църковния живот във "вехтата черква" замира.

Ако имате късмет и хванете хубаво и ясно време, от възвишението на църквата може да видите и минаретата на Селамие джамия в Одрин. Няма как да пропуснете и крепостта над селото - Букелон.

В района има още една скална църква, датирана също от Х век - до с. Михалич.

Рейтинг

Информация

За разходки се обуйте с високи обувки и дълги панталони - на много места се твърди, че в района има много змии сред високата трева около скалните църкви.

Екстри

Маршрути

За да се ориентирате към скалната църква - или попитайте в селото, или следвайте GPS-координатите.

Паркинг

Най-добре е да оставите автомобила си в селото и да посетите скалната църква и крепостта пеш.