otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Скална църква край с. Михалич

Скалната църква край село Михалич е датирана от Х в.сл.н.е., подобно на друга скална църква в близост - край село Маточина. Църквата се намира във варовиков масив известен с името "Айпандо“ и отстои на около 1,5 km южно от село Михалич. Според някои от указателните табели, тя носи името "Св. Панталеймон". Впечатлява скалата над входа на църквата - така издяла, че наподобява редица от колони.

Църквата е единствената в България с уникална триконхална форма. Усещането в църквата се подсилва от факта, че допреди 20 години районът е бил недостъпен за нормалните хора, понеже е бил строго пазена гранична зона.

Скалната църква при Михалич се отличава от всички скални църкви в България по своята сложна, трихонкална форма, която на балканския полуостров е застъпена само в градените сгради, познати още в античната епоха и при църквите в ранновизантийското строителство.

По стените ѝ тече вода, за която се вярва, че помага при различни видове болести. Местните разказват, че от години наред църквата има две змии-пазителки. Ако някой тръгне да влиза в църквата с лошо намерение — да краде пари или да търси злато — тогава двете змии се появяват на входа на църквата.

Рейтинг

Информация

В района на село Михалич има много точни указателни табелки. Мястото е добре обозначено и лесно разпознаваемо. Отбивката се намира преди селото.

За разходки се обуйте с високи обувки и дълги панталони - на много места се твърди, че в района има много змии сред високата трева около скалните църкви.

Екстри

Маршрути

Скалната църква се намира преди да влезете в селото.

Паркинг

Следвайки табелките, стигате до широко място, където може да оставите автомобила и да продължите пеша.