otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Скална църква "Св. Марина" - с. Карлуково

В българските земи в миналото са съществували над 500 скални манастири и черкви, изградени в естествени пещери или скални ниши по подобие на тези, строени в селищата. Някои от тях са много трудно достъпни, докато за скалната църква "Св. Марина" до Карлуко не ви е необходима катераческа подготовка. Датира от XIV век. Изографисана от местните зографи, тя е уникален паметник от късното българско средновековие.

През XIII и XIV в земите на Византия и България възниква ново течение в християнството - учението за Божествената енергия - исихазъм. Обитавана от монаси-исихасти, църквата е ням свидетел не неколкократното опожаряване на Карлуковския манастир, намиращ се на отсрещния бряг на река Искър. Оцеляла на османските набези, в началото на XIX век църквата остава без монаси и постепенно запада.

През 2005 г. група приятели решават да ъзстановят скалната църква. Включват се да помагат и пещерняци от клуб "Искър- София“, както и други спелеоложки клубове.. Благодарение собствения им труд и дарения, днес всеки желаещ може да посети църквата.​

Наблизо се намира невероятната пещера "Проходна", по-известна като "Божиите очи" и Националният пещерен дом. Може да посетите и Карлуковския манастир и геопарк "Искър - Панега".

Рейтинг

Информация

Website: http://npdkarlukovo.wix.com/lukovit

Екстри

  • Parking

Маршрути

До Карлуково може да се стигне като от международния път София - Плевен, при с. Румянцево, което е след Златна панега, се свие вляво и се кара 8 км. Без да влизате в селото следвате пътя за Луковит и 1 км след селото е отклонението за Пещерния дом.

Възможно е и пътуване с влак. От гарата по асфалтов път до Пещерния дом се стига за по-малко от час, а през релсите и скалите зад гарата - има козя пътчека, която е ви отведе до горе за 20 минути.

Пътечката към Скалния манастир започва на 20-ина метра от пътеката към пещера "Проходна“ и също води началото си от лявата стена на туристическия център. Бъдете внимателни - пътечката не е дълга, но е стръмна и хлъзгава на места.

Паркинг

Националният пещерен дом разполага с паркинг.