otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Скалните гъби

Скалните гъби са каменни образувания, които се намират източно от с. Бели пласт, между Кърджали и Хасково. Защитената територия има площ от 3 хектара и е обявена за природна забележителност през 1974 г. Местните го наричат Мантаркая.

Скалните образувания представляват хармонични скални късове с форма на естествени гъби, с розови пънчета и зеленикави гугли. Височината на пънчетата и ширината на гуглите е до 2,5 м. Изваяни са в риолитови вулкани туфи. Туфите, от които са се оформили каменните гъби, също са резултат от интензивна подводна вулканична дейност, датираща от времето на палеогена. След оттеглянето на морето и последователното издигане на морското дъно, върху тях започнало действието на ерозията. Долният, розов пласт се оказал по-мек и по-лесно се поддавал на действието на слънцето, вятъра и дъжда. Горният, зеленикав пласт съдържа по-здрави минерали, най-вече вулканично стъкло и по-трудно се изветря. Така в продължение на хилядолетия се е оформила тази прекрасна композиция от неповторими форми и багри.

Според една легенда Радуил имал 4 дъщери. Един ден те тръгнали за вода, но били подгонени от орда нашественици. Девойките изплашили коня на водача, който паднал на земята и бил разкъсан от момичетата. Омур, приятелят на загинбалия ги застигнал и отсякъл главата на първата от тях, но щом докоснала земята, тя се превърнала мигом в каменна гъба. Замахнал и покосил другите две сестри, но се повторило същото. Изплашил се Омур, слязъл от коня, но преди да убие последното девойче, главата й сама се превърнала в камък. Ужасен, той скочил на коня и понечил да избяга, но при първата крачка се превърнал в черна скала. Хората и днес наричат самотната канара в близост до гъбите Каратепе (черен хълм).

В защитената местност могат да се наблюдават интересни видове птици: орел змияр, египетски лешояд, червенокръста лястовица, испанско и обикновено каменарче.

Рейтинг

Информация

Скалните гъби са със свободен достъп.

Екстри

Маршрути

Скалните гъби се наморат до с. Бели пласт. Ако пътувате от Кърджали до Хасково трябва да отбиете вдясно от пътя към с. Три могили и Стремци до с. Пряпорец. След с. Три могили следва Стремово и после Т-образно кръстовище, като поемете наляво към с. Бели пласт - малко след селото е комлексът от лявата част на пътя.

Ако пътувате от Хасково към Кърджали, след село Козлец има отбивка вляво за с. Зорница и Бели пласт. Конмплексът се намира между двете села - от дясната част на пътя.

Паркинг

Паркинг няма, възможно е отбиване встрани от пътя.