otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Скално светилище край с. Татул

В България най-голяма концентрация на скални светилища има в района на Кърджали, като само на територита на Oбщина Момчилград, са регистрирани над сто сакрални обекта. Тракийското светилище край село Татул е един от най-величествените мегалитни паметници открити у нас. В непосредствена близост е регистрирана и триделна пещера-утроба.

Скалното светилище е регистрирано и описано за първи път през 1933 г. от краеведа Никола Иванов. През 1940 г. българският археолог Васил Миков посещава мястото и изказва предположение, че под хълма са развалините на голямо древнотракийско светилище.

Светилището представлява скален масив, а върха му - пресечена пирамида. Комплексът се състои от два саркофага, четириъгълно легло за главния олтар и триметров кладенец. Това е най-добре запазеният храмов комплекс изсечен в монолитен къс скала. Датиран е от края на V и началото на ІV хил.пр.н.е.

През XVIII - XI в.пр.н.е. светилищети преживяло своя първи голям разцвет - оформени били гробниците и глинените олтари за жертвоприношения. Открити са стотици култови предмети – глинени човешки идоли и прешлени за вретено, модели на съдове, предмети от бронз, изображения на Бога Слънце.

През XIII - XII в.пр.н.е. светилището е пострадало при земетресение. Историците твърдят, че саркофагът, пресечената пирамида и страничната камера илюстрират погребението на Орфей и на тракийския цар Резос. Във вътрешността на светилището са разкрити няколко сгради, една от които е великолепен храм със запазени 6-метрови стени. От античната епоха е открита цяла серия от бронзови пръстени–печати.

Светилището просъществувало за кратко в първите десетилетия след Христа. Местността била населена отново през III век - от тогава е открита римска керамика, смята се, че в района е живял богат аристократ. Но в края на III век имението му било опожарено от варварите готи, които нахлули в Родопите.

Нов период на разцвет бележи през IX - X век с множество преустройства. Открит е средновековен Некропол, с проучени 8 гроба. Той датира не по-късно от средата на XIII век и бележи края на вековния живот нахълма край Татул.

Любопитна подробност е поникналата лоза до т. нар. "гроб на Орфей" от легендарния траакийски сорт зела, който не се среща от хилядолетия. Наречено е "Сълзата на Орфей".

Археологическият обект край с. Татул е обявен за Паметник на културата, описан като "Скално светилище – местността "Каменна глава" (Кая башъ) - на 0,3 км. южно от местността "Вежица".

Рейтинг

Информация

Работно време:

  • от април до октомври: 08:00-21:00 ч.
  • от ноември до март: 08:00-17:00 ч.

Входни такси:
възрастни - 3 лв.
ученици - 1 лв.
беседа на български език - 10 лв.

Има възможност непосредствено до подножието на обекта да се стигне и от хора със специални нужди по специално изградена пътека.

Екстри

  • WC

  • Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

Маршрути

От Момчилград се поема по пътя за с. Равен и с. Татул, като преди тях ще преминете през с. Чобанка. Разстоянито до с. Татул е към 15 км, а от него до светилището е стотина метра. Влизайки в селото, вдясно ще видите табела за "тракийско скално светилище и античен храм".

За пещерата-утроба, в началото на пътя за светилището подминавате широка площадка с кладенец и дърво, опасано с пейки. Зад кладенеца има пътека, която след 100 метра ви отвежда до пещерата. От нея има видимост и към светилищния комплекс.

Паркинг

Малко след указателната табела за "тракийско скално светилище и античен храм" при влизане в с. Татул има малко кръгоподобно разширение, където може да паркирате. Пеша светилището от там е на 0,5 км.