otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Слънчева врата - Момини камъне

В районът на село Старосел често се срещат мегалити - това са скални образувания или каменни комплекси, които в древни времена са служили за езически ритуали.

Смята се, че траките са почитали това място като вход към отвъдното - двата огромни къса, допрени един в друг, образуват проход, през който преминават слънчевите лъчи - оттам идва и названието им Слънчеви двери. В Омировата традиция, при залез слънце, през тези двери душите на мъртвите напускали нашия свят.

Не е известно дали скалният мегалит край Старосел е дело на човешка ръка или природен феномен, факт е обаче, че в близост са открити тракийски храмове. Съвсем наблизо се намира и голямата тракийска гробница - Четиньова могила от VI в.пр.н.е. Историците смятат, че в нея е бил погребан тракийският владетел Ситалк.

Местните разказват и за легенда, според която едно девойче било толкова влюбено в един момък, че не спазило установения по това време ред и се отдало на любимия си още преди венчавката. Отхвърлена, девойката избягала извън селото, където я застигнало проклятието на близките ѝ. Тя се вкаменила с лице към небесата, а местността започнали да наричат и Момини камъне.

Рейтинг

Информация

Свободен достъп.

Екстри

Маршрути

Най-удобно се стига през магистрала Тракия, заобикаляйки Пловдив и поемайки отбивката за Карлово. Около с. Дълго поле се завива вляво  северозападна посока и след 21 км се навлиза в с. Старосел. В селото помолете да ви упътят към скалния мегалит.