otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Софийска градска художествена галерия

През годините Софийска градска художествена галерия се утвърждава като важно културното пространство на столицата. През 2006 г. открива своя филиал – галерия „Васка Емануилова”, която притежава колекция от 89 пластики, 38 рисунки и 48 акварела на известната българска скулпторка, част от които са показани в постоянна експозиция.

Днес музеят е с четири отдела: живопис, скулптура, графика, съвременно изкуство и фотография, а колекцията наброява над 8 000 произведения на български художници от края на 19 век до наши дни. Част от скулптурните й творби са подредени на открито в Градската градина, намираща се пред Народния театър "Иван Вазов".

Галерията разполага с 1100 кв. м. изложбена площ, разпределена в четири обособени пространства. Годишно в тях се организират около 30 изложби. Съществена част заемат експозициите с творби от фондовете на галерията. Представят се и гостуващи индивидуални, колективни и общи изложби на български и чуждестранни художници. Програмата на СГХГ обхваща събития и личности от края на 19-ти и началото на 20-ти век до наши дни. През последните години специален акцент в нейната политика е изследването на изкуството на днешния ден и работата с млади автори.

СГХГ е музей с дългогодишна традиция. Нейната роля e да представя фактите от българската културна история по аналитичен и съвременен начин, както и да се намесва активно в художествените процеси чрез оригинални и запомнящи се проекти.

Рейтинг

Телефон

02/ 987 21 81
02/ 981 26 06

Адрес

ул. "Ген. Гурко" 1, София
(вход откъм ул. "Княз Ал. Батенберг")

Уебсайт

http://www.sghg.bg

Цена

За лица над 18 г- 4.00 лева
За ученици, студенти и пенсионери – 2 .00 лева
Деца до 7 г. и хора с увреждания – безплатно
Семеен билет от 3 до 6 лица – 6.00 лева

Всеки втори и четвърти четвъртък от месеца – свободен ден.

Лекции – 30 лева
Беседи – 60 лева

Работно време

понеделник: почивен ден
вторник - събота: 10.00 - 19.00
неделя: 11.00 - 18.00

Екстри

  • Wi-Fi

  • WC

  • Parking

  • Velo Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

Паркинг

Синя зона