otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Софийска синагога и исторически музей към нея - град София

Най-голямата сефарадска (испано-еврейска) синагога в Европа се намира в София, на ъгъла на ул. „Екзарх Йосиф” и ул. „Г. Вашингтон”. Тя е и единственият еврейски молитвен дом в София. Софийската синагога е един от най-красивите архитектурни паметници в България.

Построена е на мястото на старата синагога „Ахава и хасед” (ивр. „любов и добрина”). Строежът й е завършен през 1909 г. На освещаването й присъства царското семейство - цар Фердинанд (управлявал 1887 – 1918 г.) и царица Елеонора.

Архитектурата на Софийската синагога е забележителна. Храмът се състои от централна куполна постройка и притвор. Залата за молитви има осмоъгълна форма. В четирите ъгъла са разположени полукръгли ниши с правоъгълни помещения между тях, а над тях – молитвено помещение за жени. Основният полилей тежи два тона и е най-големият в България. Върху подиум от бял мрамор се издига олтар, ограден с красив парапет.

Залата има капацитет 1170 места. Интериорът е декориран с изделия на приложното изкуство. Фасадите са украсени с богати архитектурни елементи, пластични орнаменти и каменна резба. Подът на синагогата е покрит с венецианска мозайка.

В Софийската синагога се намират седалищата на Главния равин на България и на Главния равин на София. Централната синагога редовно провежда религиозни служби. Била е затворена единствено в периода 1943-1944 г., когато повечето евреи от София са депортирани в провинцията. По време на бомбардировките над София през 1944 г. синагогата е разрушена частично. Засегнати са балконът и няколко колони в главната зала. Унищожена е и известната юдейска библиотека на общността.

Към Софийската синагога от 1992 г. функционира и Еврейски исторически музей към Организацията на българските евреи „Шалом”. Музеят е своеобразно продължение на по-ранната експозиция „Спасяването на българските евреи 1941-1944”. Целта на музея е да издирва, изучава и съхранява предмети, снимки и документи, свързани с еврейското културно и историческо наследство в страната. В него има две постоянните експозиции – „Еврейските общности в България” и „Холокостът и спасяването на евреите в България”. Те показват еврейската религия, бит и култура, както и историята на общността от заселването й по тези земи до създаването на държавата Израел. Акцент в музея е спасяването на много български евреи по време на Втората световна война.

Рейтинг

Информация

Телефон: +359 2 983 12 73;  +359 988 878 806

Факс: +359 2 983 12 73
Email: sofia.synagogue@gmail.com
Website: http://www.sofiasynagogue.com

Работно време Синагога:
9:00-13:30 и 14:00-16.30 ч., почивни дни: събота и неделя.
Цена за вход в музея: за възрастни – 2 лв., за лица до 18 г. – безплатно.
Беседата е включена в цената.
График на молитвите:
Седмична молитва:
Шахрит – сутрешна молитва, от понеделник до петък в 8:15 часа (след молитвата се предлага закуска).
Молитви на Шабат:
Минха и Кабалат Шабат (служба за посрещане на Шабат в петък вечерта) - 17.30 часа.
Шахрит – сутрешна молитва, събота в 9:45 часа (след молитвата има трапеза).
Минха (събота) в 17.30 ч., след това има сеуда шлишит, арвит и авдала.

Работно време Музей:
Всеки работен ден от 8.30 ч. до 12.30 ч. и от 13 ч. до 16.30 ч.
Музеят предлага организирани лекции на български, английски и иврит, цената е включена във входния билет.
Тел. : ++ 359 2 983 14 40
e-mail: jewishmuseum@shalom.bg

Екстри

  • WC

  • Food

  • Velo Parking

  • Hotel

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • ATM

  • Drinks

Маршрути

Град София, Град София, ул. „Екзарх Йосиф” 16

На ъгълът на ул. „Екзарх Йосиф” и ул. „Георг Вашингтон”

Паркинг

Синагогата не разполага със паркинг за посетители. Можете да използвате паркинга на Халите или да паркирате на улиците около синагогата. В зависимост от часа, паркирането може да е платено.