otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Средновековна крепост - с. Мезек

В околностите на село Мезек, на възвишението Калето, се издигат останките от средновековна византийска крепост от края на ХІ в. Тя е най-запазеното отбранително съоръжение в Родопите. Крепостта е имала функции на гранична стражева крепост. Охранявала е територии между реките Марица и Арда. Намира се в покрайнините на село Мезек, на 6 км югозападно от Свиленград и само на 1 км от гръцката граница. 

Някои историци смятат, че това е известната от писмените източници крепост Неутзикон, а други учени са на мнение, че на това място се е намирала крепостта Версиникия, край която през 813 г. хан Крум разгромява византийските войски и завладява Тракия.

Отбраната на крепостта е подсилена с девет кули със заоблена форма и височина над 10 м. Пет от кулите са разположени на южната кpепостна стена (две ъглови и три по фронта), две на западната (по средата и на главния вход) и по една на северната и на източната стена. Крепостта е функционирала до османското нашествие в края на ХIV в. Тя е замислена като солидно фортификационно звено и в нея е имало интензивен живот. Многобройни са намерените железни върхове на стрели, шпори и конски подкови, свидетелстващи за ежедневието на войниците от гарнизона. Каменни мелници, метални инструменти и други подобни предмети пък разказват за бита на обикновеното население.

В периода 2012 – 2013 г. завърши работата по пълна консервация и ограничена реставрация на крепостта, съгласно архитектурния проект от 2007 г. Укрепени и възстановени са стълбищата, лицевата зидария и малка част от крепостната площадка с няколко зъбера. Възстановен е куполът на голямата кула, носещ отбранителната площадка, а входът на кулата е възстановен съобразно археологическите изследвания като са премахнати неправилни застроявания по входа от 1963 или 1973 г. Възстановени са повечето бойници (мазгали) по кулите или стените. Крепостта е включена в "100-те национални туристически обекта", заедно с тракийската куполна гробница в Мезек, под №72а. До крепостта има и атракцион за деца.

Освен гледка към селото и околностите, при ясно време от кулите се открива панорама към Бяло море. Докато сте в района на Мезек, вижте също и тракийската куполна гробница, както и стария мост в Свиленград. Не пропускайте и крепостта Букелон при село Маточина и скалните църкви при Маточина и Михалич.

Рейтинг

Информация

Туристически център, Мезек:
Тел.: 0889 004016
e-mail: elenamiteva@abv.bg

Работно време: 10:00-17:00 ч.
През лятото 09:00-20:00 ч.
Без почивен ден.

Входни такси: 
възрастни - 4 лв. (зимата 2 лв)
ученици - 2 лв. (зимата 1 лв)
комбиниран с крепостта - 6 лв. (деца - 3 лв)
За музейни специалисти, журналисти и деца до 7 год. - вход свободен.
Беседи на български и руски език - 6 лв.

Екстри

  • Parking

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Мезек се намира на 13 км югозападно от Свиленград. В селото има указателни табели към Калето.

Паркинг

Има малък паркинг.