otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Средновековна църква "Св. Георги"

Средновековната църква "Св. Георги" е най-старата запазена в Кюстендил и е била седалище на кюстендилския митрополит по време на Османската империя. Според архитектурните й особености и неотдавна разкритите средновековни стенописи, датирането ѝ може да се отнесе към края на X и началото на ХI в. В момента е недействащ храм, паметник на културата.

Църквата е кръстокупоолна, от типа "вписан кръст", с размери 10 м. дължина без притвора и ширина - 8,70 м. Изградена е върху каменни основи от тухли, с т.н. "скрити редове". Куполът и стените завършват с подпокривен двуреден корниз тип "вълчи зъб". Във вътрешността на църквата са разкрити стенописи от началото на ХІІ, ХV–ХVІ и ХІХ век, които представляват редки паметници на църковната живопис.

Съществува предположение, че тук се намира гробът на българския цар Михаил III Шишман, убит в битката при Велбъжд през 1330 г.

В непосредствена близост до църквата е възрожденската сграда, където са експонирани част от запазените възрожденски икони и други паметници на църковната живопис. През XIX в. църквата е разрушена до основите на сводовете.

Първите проучвания на църквата са извършени през 1906 г. Първата реставрация е била извършена в периода 1878-1882 г. Като действаща църква към нея е построена допълнителна част – сводест покрив, преддверие и камбанария, а стените покрити отвън и отвътре с нова мазилка. През 1985 г. стенописите от притвора са свалени, а притвора и камбанарията са съборени. С това църквата е възстановявана в нейните средновековен вид, обем и пропорции. Храмовият празник се чества на 6 май - Гергьовден.

Средновековната църква е включена в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №26, заедно с Регионалния исторически музей на Кюстендил и Художествената галерия "Владимир Димитров - Майстора".

Рейтинг

Информация

 

 

Телефон

078/552 083

Адрес

Гр. Кюстендил, кв. Колуша

Цена

Входна такса:
възрастни - 3 лв.
ученици и пенсионери - 2 лв.
беседа - 6 лв.

Работно време

Работно време: без понеделник и вторник
летен период - 09:30-12:00 и 12:30-18:00 ч.
зимен период - 09:30-12:00 и 12:30-17:00 ч.

Екстри

  • Parking

  • Velo Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • 100-те национални туристически обекта

Паркинг

Може да се паркира до спирката на ул. "Тинтява".