otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Средновековни скални рисунки - с. Царевец

Местността "Говедарника" се намира до мездренското село Царевец. Представлява просторна речна тераса на леия бряг на река Искър, като от северната си страна е оградена с високи отвесни скали, издълбани с ниши и малки пещери. По стените на тези природни образувания се виждат издълбани рисунки на животни, хора, тайнствени символи, като много от тях са придружени и с надписи. Могат да се видят и много кръстове, вписани в кръгове, които са били соларни символи за тюркските народи.

Специалистите отнасят рисунките към 3 различни периода: ІХ-Хв., ХІІ-ХІVв. и ХV-ХVІІв. Това е единственото място в България, където могат да бъдат видени надписи от толкова дълъг период и където отделните периоди могат да бъдат ясно разграничени. Забележително е, че върху стените на пещерите се виждат и надписи и изображения от началото на ХХ век като най-новите "графити" са от нашето съвремие.

Рисунките при с. Царевец са най-голямото находище от времето на ХVІ-ХVІІв. Тук са открити голям брой изображения, придружени с текстове и отразяващи конкретни исторически събития: татарски нашествия, природни бедствия, епидемии и др.

От няколко години насам, Алпийски клуб "Еделвайс" проучва и се занимава с туризма в района, като обръща обстойно внимание на скалните рисунки и заражда проект "Долината на скалните рисунки" - за повече информация и контакти: http://www.adventure-bulgaria.org

Рейтинг

Екстри

Маршрути

Местност "Говедарника" се намира на 2 км югозападно от с. Царевец, което е на 7 км в източна посока от гр. Мездра.

Паркинг

hristo@adventure-bulgaria.org или телефон 0878 104669

Христо Христов - автор и координатор на проекта