otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Стобските пирамиди

Стобските пирамиди се намират над село Стоб, в западния дял на Рила планина. Средната височина на пирамидите е между 7 и 10 метра, някои отделни пирамиди достигат до височина 12 метра. Стобските пирамиди са с разнообразна форма, но повечето са конусовидни и завършват с каменна шапка, наподобявайки гъби.

На северния склон на рида, на който са разположени пирамидите, те са по-добре изразени и открояващи се, тъй като са значително по-малко. Най-много са пирамидите, които се намират на южния склон на рида. Тук пирамидите са по-големи и по-сгъстени. Цветът на скалите варира между жълто и кафяво.

През 1964 г. Стобските пирамиди са обявени за природна забележителност.

Древните хроники изобилстват от сведения за гр. Стоби, за неговите крепостни стени и кули, рудници и водопроводи. Градът достига разцвет през през IX век, вероятно е бил разрушен през XII век и възстановен по време на Втората българска държава. За града Стоби и храма “Св. Прокопий” може да се прочете и в известния Хрисовул (златопечатна царствена грамота) на Цар Иван Шишман, дадена на Рилския манастир през 1378 г. В Хрисовула, съхраняван в манастирския музей.

От черквата до върха на пирамидите предстои приятна 40-минутна разходка. Извисяват се високи конусовидни кули от земна пръст, понякога с височина 7-8 метра, образувани в резултат на вековна ерозия и изветряване, а отгоре – поставени като шапка или чадър – широки каменни блокове, наподобяващи плочести шапки върху огромни гъби. Пирамидите са изваяни в ръждиво обагрен, дебел до 40 м речно-ледников шлейф (споени с глина едрозърнести пясъци), натрупан в полите на планинския слой. Материалът е донесен от топещите се ледници, които някога са покривали високите части на Рила планина. Разнородният състав на пръстта и слабата спойка улесняват бързото рушене. Поройните дъждове, топлината, студът и вятърът продължават своята скулптурна работа – едни пирамиди умират, а други се раждат. Живописните им композиции носят различни имена – Кулите, Чуките, Самодивски комини, Зъберите, Братята, Сватовете и др.

Пирамидите в село Стоб могат да бъдат наблюдавани от горе на долу от изградената екопътека и от долу на горе от поддържан коларски път, криволичещ в подножието покрай живописна рекичка. Гледката е най-красива по залез. Екопътеката е с дължина 1100 метра, разделена на две части. Първата е с дължина 300 метра, започва от края на селото и стига до местността Църквище. Втората част почва от там и свършва до първата група изградени земни пирамиди, до които има и изграден заслон.

Рейтинг

Информация

 

 

Телефон

Туристически информационен център, село Стоб:
0887 198 698 / 0887 204 118 / 0879 130 351

Телефон, община Кочерино: +359 7053 2011

Мейл

Контакти с Туристически информационен център, село Стоб:
e-mail: touristcentre_stob@abv.bg

Телефон, община Кочерино:
e-mail: obst_kocherinovo@mail.bg

Цена

Входна такса:
Възрастни - 2 лв.
Ученици, студенти, пенсионери - 1 лв.
Цената на беседите влиза във входната такса.

 

Туристическият център в село Стоб предлага водачи, безплатни брошури на български, английски, немски и китайски език.

Работно време

Работно време:
март – октомври: 08:30-18:30ч., без почивен ден
ноември – февруари: 08:30–17:00 ч., почивни дни събота и неделя

Декември, януари и февруари не са подходящи за посещения, защото екопътеката е кална или заснежена.

Екстри

  • Parking

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Село Стоб се намира в община Кочериново, на 5 км от града, след отбивка вдясно от главния път към Рилския манастир. В самото село има указателни табели към екопътеката. С кола може да се стигне до местността Църквището, където е църквата "Св. Прокопий" и малка бутка за информация.

Паркинг

Има паркинг до началото на екопътеката, зад църквните ограждения.