otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Столичен куклен театър

Театърът поддържа годишно над 20 заглавия в репертоара си, като изнася повече от 500 представления и подготвя до 6 нови постановки всеки сезон, представяйки висококачествени спектакли за деца и възрастни пред повече от 50 000 зрители годишно.

Трупата е спечелила любовта и верността на своята публика, заедно с множество национални и международни награди, изграждайки репутация на театър с високи художествени и професионални достижения.

През 23 май 2001 г. международно известният Централен куклен театър е преименуван в Столичен куклен театър и става един от културните институти на Столична община. Той е репертоарна театрална организация с постоянна трупа, технически и административен персонал, две сцени (основна - на ул. “Ген. Гурко” 14 и втора - на ул. “Янко Сакъзов” 19) и ателиета за изработка на кукли и декори, както и модерно оборудвано звукозаписно студио.

Основан през 1946 г. от Мара Пенкова с лични средства, оскъдни по онова време, първият куклен театър в България успява да предизвика голямо обществено внимание. Само две години по-късно е гласувана държавна субсидия в подкрепа на трупата, която получава статут на първия държавен професионален театър в България.

Първата международна проява на театъра е през 1958 г. в Букурещ, а само две години по-късно той вече печели награда “За оригиналност и въображение” от Втория международен куклен фестивал в Букурещ за „Петя и вълка” по Сергей Прокофиев, с режисьори Атанас Илков и Николина Георгиева.

През 65-те години театърът бележи значителен творчески подем. Поставени са емблематични спектакли, донесли високи отличия и популярност на театъра и кукленото ни изкуство по цял свят – от Куба, САЩ и Канада през страните на Европа до далечна Япония. Примери за това са спектакли като  "Маугли", "Любопитното слонче"; "Златка - Златното момиче", "Пинокио - забранено за деца", "Голямото кихотене", "Приказка за чайка и банда котараци", "Вампирова булка", "Приказка за скитника - крал" и много други. 

До сега на сцената на театъра са поставени над 300 заглавия.

Театърът  е разположен на една от главните улици в центърът на столицата - ул. Георги Сава Раковски. На същата улица се намират театрите: "Сълза и смях", „Театър 199“, “Българска Армия“, „Сатиричен театър“, "Възраждане" и Националната академия за театрално и филмово изкуство „НАТФИЗ". Съвсем близо е Градската градина, където е разположен Народен театър "Иван Вазов".

Разгледайте програмата на Столичен куклен театър.

Рейтинг

Информация

Работно време БИЛЕТНА КАСА:

Понеделник - ПОЧИВЕН ДЕН 
Вторник - събота от 10.00 до 18.00 ч.
Неделя от 10.00 до 14.00 ч.

тел: 02 988 54 16
E-mail: office@sofiapuppet.com
уеб сайт: http://www.sofiapuppet.com/

Екстри

  • WC

  • Food

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • ATM

  • Drinks

Маршрути

Ул. „Генерал Гурко” №14

Паркинг

Паркинг в преките улици около театъра. Парко местата се намират в СИНЯ ЗОНА:

- в работни дни от 08.00 до 19.00 часа; събота от 08.00 до 14.00 часа

- 2 лв. / час ( позволен престой до два часа )