otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Столична библиотека

Столичната библиотека е библиотечна и културна организация, обслужваща жителите на град София, и представяна от няколко клона в столицата. Централната сграда се намира на площад "Петко Славейков". В централната сграда се помещава и Общински театър "Възраждане". Има и филиали в район „Люлин“ и на улица „Сердика“ (до Президентството и Министерскич съвет).

Столична библиотека предлага читални за четене и ползване на литература, сводни каталози, заемане на някои книги (не всички се заемат) и ползване на компютри и Интернет благодарение на проекта Глобални библиотеки.

Сградата на Столичната библиотека е построена по проект и под ръководството на архитект Виктория Ангелова (1902-1947). Сред най-представителните нейни проекти е сградата на Министерството на обществените сгради, пътищата и благоустройството (в която се помещава днес Столичната библиотека), строена след спечелен вътрешен конкурс на Министерството през 1926 г., като 4-та зала (№ 403) носи нейното име „Виктория“, а до входа ѝ паметен надпис припомня на посетителя заслугите на талантливата българска архитектка. Върху цялостния облик на постройката са отразени също творческите виждания на арх. Г. Овчаров и Й. Йорданов (сградата е достроявана през 1930-те год. с допълнително крило към ул. "Раковски").

Фасадата на сградата е представителна, в духа на опростената класика, вертикално разчленена с голям ред пиластри. Входът е разположен централно в ризалит и оформен от троен мотив чрез апликирани квадратни колони и атика. Разчленен касетъчен корниз завършва 5-ия етаж. Входът на вратите е украсен с 3 каменни глави и монументална скулптурна композиция от 2 седящи фигури – жена, олицетворяваща архитектурата, и мъж – строител, с автори М. Иванов, К. Шиваров и Ст. Пейчев.

Разработката на интериора  носи стиловите белези на сецесиона, като в нея са включени и видимите конструктивни елементи – колони, оформени в ранна класика от мраморизиран варовик, и греди с вити декорирани конзоли. Официалното 3-раменно стълбище е монументално, с парапет в комбинация от камък и месинг. Стените са с мраморна облицовка, вратите също са обрамчени с мрамор, подовите настилки са красиви цветни мозайки. Стъклописите са на Харалампи Тачев, изработени от Ф. Зайлер в Мюнхен.

Рейтинг

Информация

Работно време:
понеделник - петък: 8:30 - 19:45
събота: 9 - 14:45

тел.: 02 989 0609

уеб сайт: libsofia.bg

Екстри

  • Wi-Fi

  • WC

  • Food

  • ATM

  • Drinks

Маршрути

пл. „Петко Р. Славейков“ 4, гр. София

Градски транспорт: Трамваи №: 10, 12, 18

Паркинг

Паркинг в преките улици около библиотеката. Парко местата се намират в СИНЯ ЗОНА:

- в работни дни от 08.00 до 19.00 часа; събота от 08.00 до 14.00 часа

- 2 лв. / час ( позволен престой до два часа )