otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Стражева крепост "Букелон" - с. Маточина

Средновековната крепост "Букелон" е известна и като Маточинската крепост. Намира се над село Маточина, Свиленградско. Разположена е на висок хълм в северния край на селото и е опасвала цялото било. 

Построена в началото на XIV в. като своеобразна преграда, бранеща подхода към Одрин. Това е една от най-добре запазените военни постройки от времето на Втората българска държава. Тя принадлежи към т.н. вътрешни кули или донжони - самостоятелно укрепени сгради вътре в очертанията на големите крепости.

Кулата при с. Маточина се състои от средна част с четириъгълен план и два издатъка, от които източният е полуцилиндричен. Средната част е на два или три етажа, а полуцилиндричното тяло - на три етажа, като последният е служил най-вероятно за параклис.

Според строителните особености кулата-крепост най-вероятно е била построена върху развалините на по-стара. Това вероятно е била крепостта Букелон, известна от прочутата битка през 378 г. между римляни и готи, завършила с катастрофално поражение за римляните. 

На 14 април 1205 година българските войски, предвождани от цар Калоян, водят битка с рицарите от Четвъртия кръстоносен поход в близост до крепостта (Битката при Адрианопол). Латините са разбити, а пълководецът им - император Балдуин IX Фландърски (Фландрийски), е пленен и е отведен в столицата Търново.

По време на турското владичество крепостта загубва значението си и запустява. Днес, със своите 18 метра височина, крепостта е внушителна и величествена гледка сред околния пейзаж. 

Руините край с. Маточина са обявени за "обект от национално значение” през 1968г. Средновековната кула е използвана като естествен декор при снимките на филм "Мила от Марс" през 2005г.

От възвишението на кулата се открива чудесна панорама към планините Сакар и Странджа, към долината на р. Тунджа и към турската граница и равнината на гр. Одрин.

Рейтинг

Информация

Крепостта е със свободен достъп.

Екстри

Маршрути

Крепостта е разположена до българо-турската граница, на десния бряг на р. Тунджа, над село Маточина.

Паркинг

Препоръчваме ви да паркирате в селото и да се придвижите пеша до останките от крепостта.