otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Светилището на нимфите и Афродита

„Светилище на нимфите и Афродита” се намира на около 500 м североизточно от с. Каснаково, Димитровградска община.. Разположено е в дъното на красива местност носеща името „Гяур бунар”. Това е единственият добре запазен нимфеум в България.

Античното обручище, градено през ІІ – ІV в. е малка част от голямото имение на римлянина от тракийски произход Тит Флавий. Името му научаваме от запазеният и до днес надпис над централният извор, който гласи: „На добър час! Тит Флавий Бейтюкент Есбенериос и неговата съпруга Клавдия Монтана направиха и посветиха извора на нимфите и Афродита”.

След приемането на християнството, част от езическите храмове са унищожени, а поверията забравени. Свръхестествените лечебни свойства на водата от извора обаче, са си пробили път сред суеверните поклонници християни. За това от незапомнени времена тук всяка година на Спасов ден се събират хора от близо и далеч, за да се помолят за здраве и плодородие.

През 1968 г. Светилището е обявено за паметник на културата от национално значение.

До обекта има асфалтиран път, разполага с туристически информационен център, паркинг и места за отдих.
Има и други забележителности в района - пещерата Киркова дупка - на 700 метра на запад от извора. Там се счита , че се е крил Теодор Комнин. Мястото, където се е провела битката при Клокотница, е на около 1 км югозападно от село Клокотница.

Рейтинг

Адрес

с. Каснаково, Димитровградска община

Екстри

  • Parking

  • Velo Parking

Маршрути

Ако пътувате от Пловдив или София, най-удобно е да се отклоните от автомагистрала Тракия при отбивката за Първомай - Димитровград - Хасково. В самото село има табели за светилището.