otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Тешовска кула - с. Тешово

Тешовската кула е древно съоръжение, разположено в центъра на селото. Има квадратен план със страна 7,50 m и височина 13,50 m. Изградена е върху скален терен от ломени, полуобработени камъни. Спойката е от бял хоросан. Основите са дебели 1,50 m, а стените на надстройката 1,40 m до 0,80 m. Входът е на западната стена и е 2,10 m от днешната улица. Оформен е от добре обработени каменни блокове. Вътре етажите са били с дървен гредоред. На южната, източната и западната фасада има бойници, а в насипа са намерени тухли от отоплителни съоръжения. Кулата е снабдявана с вода, която се е качвала до последния етаж. Има тръби и за отходни води, по-широки от останалите.

Според жител на селото, кулата в XIX век е имала седем етажа. Вратата била желязна, спускана с желязна макара напред и стъпвала на голямата скала до кулата, изпълнявайки ролята на мост. Вратата била извадена от един неврокопски бей и била откарана за врата на Серския безистен. Касата на вратата е била от каменни блокове с жлебове (улеи). Същите каменни блокове и до днес стоят на мястото си.

Кулата няма точна датировка. Спорно е също и предназначението ѝ. През селото е минавал прекият римски път Мелник-Неврокоп, а южно от селото пътят Солун-Неврокоп.

От средата на XIX век кулата започва постепенно да се руши, като камъните са използвани за строежа на църквата „Св. Димитър“ и съседните къщи, а през 1970 г. и за сградата на селската фурна. Днес кулата е обявена за паметник на културата.

Рейтинг

Екстри

  • Parking

Маршрути

До селото се стига като от град Гоце Делчев се поеме в южна посока, поеме се по отбивката за село Копривлен. Следващата отбивка е за село Лъки и Тошево.

Паркинг

Може да се паркира на площада преди църквата.