otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Тракийска куполна гробница - с. Мезек

Мезешката гробница е тракийска куполна гробница от микенски тип датирана от IV - III в.пр.н.е. Намира се в покрайнините на село Мезек, община Свиленград, в могилата "Мелтепе“. Това е една от най-големите тракийски гробници в България. Гробницата е открита случайно от местни жители през 1931 г. Запазена е изцяло в оригиналния си вид.

Гробницата е покрита с внушителен могилен насип с височина 14-15 м и диаметър при основата 90 м. Изградена е от дялани каменни блокове, свързани на места с желeзни скоби. В гробницата се влиза през дълъг повече от 20 м коридор (дромос). Следват две правоъгълни преддверия, а след тях – кръгла погребална камера с кошеровиден купол. Общата дължина на съоръжението е около 31 м.

В гробницата са открити голям брой предмети от злато, бронз, желязо, стъкло и керамика, които са изложени в музеите в София и Хасково. Предполага се, че гробницата е използвана като храм към Хероон – място, където се почитал култът към божествения покойник чрез определени религиозни ритуали. Използвана е многократно и най-вероятно е служила за фамилна гробница на тракийски аристократ. Открити са следи от шест погребения. В преддверието е била погребана жена.

В насипа на могилата през 1908 г. селянин открил бронзова скулптура на глиган в естествен ръст с тегло 177 kg. Находката днес се намира в археологическия музей в Истанбул, Турция, тъй като през 1908 г. този район все още се намирал в границите на Турция. В музея в Хасково се намира гипсова отливка на оригинала.

Тракийската куполна гробница и средновековната крепост до Мезек са включени в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №72а.

Под връх Шейновец се намира още една тракийска куполна гробница. Предверието и е малко и почти разрушено, куполното помещение засега е запазено, но подовата настилка е изцяло разбита от иманяри.

Докато сте в района на Мезек, вижте също и крепостта Мезек, както и стария мост в Свиленград. Не пропускайте и крепостта Букелон при село Маточина и скалните църкви при Маточина и Михалич.

Рейтинг

Информация

За да посетите гробницата с екскурзовод, е необходимо да се свържете се информационния център в с. Мезек.

Туристически център, Мезек:
Тел.: 0889 004016; 0889 004099;
e-mail: elenamiteva@abv.bg

Работно време: 10:00-17:00 ч.
През лятото 09:00-20:00 ч.
Без почивен ден.

Входни такси: 
възрастни - 4 лв. (зимата 2 лв)
ученици - 2 лв. (зимата 1 лв)
комбиниран с крепостта - 6 лв. (деца - 3 лв)
За музейни специалисти, журналисти и деца до 7 год. - вход свободен.
Беседи на български и руски език - 6 лв.

Екстри

  • WC

  • Parking

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Мезек се намира на 13 км югозападно от Свиленград. За да стигнете гробницата тръгнете от общината в Свиленград в посока стария мост на р. Марица и излезте от града покрай квартал "Гарата” и Лъв чешма. Продължете по магистралния път за Гърция и от него се отбийте вдясно за с. Мезек. После следвайте табелите до гробницата.

Паркинг

Има малък паркинг.