otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Тракийски култов комплекс - с. Старосел

Тракийският подмогилен храм при Четиньова могила (известен като Тракийския култов комплекс Старосел) е най-големият до този момент древен градеж от подобен тип на територията на Югоизточна Европа. Подмогилното съоръжение се намира близо до село Старосел, (Община Хисаря). Целият култов комплекс е включен в "100-те национални туристически комплекса" под №67.

Гробницата, заедно с прилежащия към нея култов комплекс от антични тракийски гробници и храмове се намират под южните склонове на Същинска Средна гора. Открити са през 2000г.

Археологическите находки в района на село Старосел свидетелстват за древни поселения отпреди 7 – 8 хилядолетия. Районът около днешното село Старосел през ІV в.пр.н.е. не е бил само парадинастична област, а безспорно царска, говорят фактите, свързани с анализа на разкритата архитектура в пределите на укрепените обекти и могилните насипи. Доказателство за това е присъствието в южните склонове на Същинска Средна гора на най-големия подмогилен храм от времето на Одриското царство – Четиньова могила и синхронно функциониращите други значими храмове разположени в една наситена културна среда, както и най-добре запазения укрепен резиденциален обект в югоизточното подножие на Кози грамади, недвусмислено показва, че в Средна гора строежите са били възможни само със средствата на силен владетел.

Тракийският култов комплекс при Старосел обхваща шест подмогилни храма, четири от които уникални, както и няколко царски погребения. Достъпни за туристически посещения са големият храм на Четиньова могила и храм “Хоризонт” - в местността Манастирчето, по-близо до селото.

Цялата могила е оградена със стена от обработени гранитни блокове. Дължината й е 241 метра, а на височина достига до 3,5 метра. Стената се нарича крепида и очертава кръг, който според тракийските религиозни вярвания символизира Слънцето. Входът на храма е с парадно стълбище и два пиедестала, на които са стояли статуи на лъвове.

Стълбището извежда посетителите на равна площадка, използвана за ритуални танци. Коридор води до същинската фасада на храма и кръглата зала с 10 декоративни полуколони и триглифи (правоъгълна плоча над всяка колона) със синьо-червена украса. В храма са се изпълнявали религиозни церемонии, свързани с култа към Великата богиня-майка, нейния син Слънцето и Орфей. На северната страна на могилата се намира хранилище за вино или вода.

Находките, открити в района на археологическите разкопки, могат да се видят в Националния исторически музей и в Археологическия музей в София.

Рейтинг

Информация

При посещението на храма на Четиньова могила екскурзоводите дават информация и за храм "Хоризонт”.

Телефон

0884 900 623

Цена

Входни такси:

за възрастни – 3.00 лв.
за ученици и пенсионери – 1.00 лв.

Беседите влизат в цената на входния билет.

Работно време

летен сезон: 09:00-18:00 ч.
зимен сезон: 08:00-17:00 ч.

Екстри

  • WC

  • Parking

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Разстоянието от село Старосел до Тракийския храмов комплекс е около 4 км в северозападна посока, по асфалтиран път.

Паркинг

Има паркинг при "Четиньова могила".