otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Тракийско светилище "Утробата"

Пещера "Утроба“ е тракийско светилище, датиращо от XI-Х в.пр.н.е. Храмът се намира близо до с. Илиница в местността Тангардък кая, на около 12 km северозападно от гр. Кърджали. Представлява естествен хоризонтален процеп в скала, който е бил допълнително изсечен и оформен от човешка ръка, наподобяващ на вулва.

Височината на отвора е 3 m, ширината 2,5 m, а дълбочината - около 22 m. В дъното на пещерата се забелязва издълбан олтар, който е висок малко повече от метър. В горната част на пещерата има пукнатина, през която за няколко минути всеки ден в 12 часа влиза слънчев лъч. В деня на зимното равноденствие, слънчевият лъч влиза точно в дупката на олтара, като се задържа потрепвайки няколко минути. Действието олицетворява оплождане, свещеният брак между скалата и Слънцето, възраждането на живота. До момента това е единствената открита подобна пещера в света.

Местоположението на пещерата Утроба и това, че е била древно тракийско светилище е известно на жителите на с. Ненково от много години. Официалното откриване на обекта за археолозите е благодарение на учителят спелеолог Минчо Гумаров от Кърджали, който пази в тайна местоположението на пещерата цели осем години.

От турски "тангардък кая" означава "гърмящата" или "шумящата" скала. По средата на пещерата е издълбан полусферичен купол, който придава на акустиката на помещението особено звучене, което обаче реагира само на ниски мъжки гласове - по цялото протежение на кухината се разнася звук подобен на гръм. Така местното турскоговорящо население е дало името на пещерата. Редица археолози приемат това име на обекта.

Рейтинг

Екстри

Маршрути

За да се стигне до пещерата Утроба, от гр. Кърджали се тръгва от кръговото на пазара по ул. Свети Климент Охридски и после по ул. Юмер Лютви в посока към с. Срединка и с. Енчец. Оттам се поема пътя за с. Зелениково. Следват селата Бленика, Пеньово и Дъждовница. Оттам следва тесен, но добре асфалтиран път към с. Пъдарци. След с. Пъдарци се спускате към язовира до хижа Боровица. По същия път след 1,6km стигате до мястото откъдето започва туристическата пътека към пещерата, малко по-дълга от 2km.

Оттам има указателни табели - изкачването трае около час, а по пътеката са иградени 4 места за отдих с беседки. Пътеката приключва с кратко катерене по скали, огрявани от слънцето.

Паркинг

Няма обособен паркинг. Единият вариант е встрани от пътния банкет до табелите, откъдето започва турситическата пътека. Другият вариант е да оставите колата си до х. Боровица, но така удължавате похода си пеш с километър и половина.