otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Трънско ждрело на р. Ерма

Трънското или Ломнишкото ждрело е каньоновиден пролом на река Ерма, близо до село Ломница. Реката от двете си страни е обградена с отвесни скали с височина около 150-200 метра. Изградена е екопътека през 2003г. по инициатива на БАСЕТ (Българска асоциация за селски и екотуризъм).

Цялата дължина на ждрелото е около 2,8 км, а надморската му височина е около 650 м., но заради стръмните места се преминава за около 1,5-2 часа. Широката поляна около реката предоставя възможност за пикник и къмпингуване.

Екопътеката преминава по дървени стълби и мостче над реката. Следва изкачване до скален тунел, а след него пътеката се отделя наляво - това се случва на 30-тина метра след тунела. Табелата обаче не е поставена адекватно и няма да я видите ако не се обърнете назад. Пътеката слиза стръмно към реката и продължава по отсрещния склон нагоре. След 30-минутно изкачване ще стигнете до връх Църквището с панорамна гледка към долината на река Ерма.

Съществуват легенди за това как се е образувало ждрелото. Една от тях гласи за двама влюбени, за които любовта не била позволена, защото девойката била от богато и знатно семейство, а момъкът бил беден. Майчините клетви ги застигнали и те били превърнати в камък (скали). Съдбата отредила да са само на няколко метра един от друг и да не могат да се срещтнат. А река Ерма се е образувала от техните сълзи.

Друга легенда разказва, че Архангел Михаил разсякъл скалата със своята секира, за да свърже двама влюбени, които огромната скала разделяла. Трета легенда разказва за манастир "Св. Петър", който се намирал на върха на ждрелото. Един монах се замонашил там. На 40-тия ден  от поста и молитва му се явил Архангел Михаил и му казал, че заради неговата служба към Бога ще направи добро на хората и ще разцепи скалата за да може водата да се оттича по-лесно.

По скалите на Ждрелото на река Ерма са прокарани над десет алпийски катерачни маршрута, което е предпоставка тук често да идват любители катерачи, както и професионалисти. Тук се организират алпиниади, а в края на месец май се провежда алпийската среща "Купа Трънското ждрело”.

Ждрелото на река Ерма е обявено за природна забележителност и защитена територия през 1961г. и е включено в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №39. Печат от обекта се намира в хижа Ерма.

Рейтинг

Информация

Препоръчваме да посетите Трънската екопътека при сухо време. При преваляване пътеките са кални, което затруднява слизането и изкачването.

По пътеката има изградени места за отдих, но няма откъде да си налеете вода - запасете се предварително.

Екстри

  • Parking

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

От Трън до ждрелото са около 3 км (табели има на много места). От София отстои на 80 км.

Паркинг

В началото на пътеката има място за паркиране.