otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Троянски манастир "Успение Богородично"

Троянският манастир е третият по големина в България и е разположен живописно на брега на р. Черни Осъм, в село Орешак, на 10 км от Троян. Основан е не по-късно от края на XVI век. В сегашния си вид е от около средата на XIX век. Троянският манастир е един от трите ставропигиални манастири в България (другите два са Рилския и Бачковския).

Най-забележителен архитектурен и културен паметник е главната църква "Успение Пресвета Богородица”, която е построена в периода 1835-1837 г. на мястото на по-стара църква. Манастирското пространство се състои от три двора: северен – стопански, среден – за гости (поклоннически) и южен - молитвен, където се намира и църквата. Тя е еднокорабна постройка, двуделна по оста изток - запад, с три конхи в източната част и със средно висок купол. Стенописите в храма са дело на известния живописец Захари Зограф и са изографисани в периода 1847-1848 г. Неговите стенописи покриват всички вътрешни стени на храма. В главната църква  се пази светинята на Троянския манастир - иконата "Пресветая Богородица Троеручица", която е дело на тревненските иконописци. Според манастирската летопис тази икона е била пренесена от Атон при основаването му.

Друг архитектурен паметник в Троянския манастир е 5-етажната кула – камбанария издигната през 1866 г. В Троянския манастир е богато застъпена и дърворезбата. Освен произведения на живописта в музейната колекция на Троянския манастир се пазят много творби на приложните изкуства и занаятите.

В началото на 1872 г. Васил Левски основава в Троянският манастир таен революционен комитет, начело с игумена архимандрит Макарий. В една от стаите на северното жилищно крило е запазено скривалище на Апостола и превърнато в музей.

Троянският манастир има два подчинени скита – "Св. Никола“ (основан 1785 г. и разположен на около 1 км югоизточно от манастира, на западния склон на вр. Иван) и "Св. Йоан Предтеча“ (основан през 1832 г., разположен на около 8 км югоизточно от манастира, в местността Зелениковец).

Троянският манастир е включен в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №31, заедно с Природонаучния музей в с. Черни Осъм и Музей на занаятите в гр. Троян.

Рейтинг

Информация

Предлага нощувки в стаи със самостоятелен санитарен възел и зала за храна. Желателно е предварително резервиране.

Телефон

06952 2480

Цена

Входни такси за Музея на Левски:
възрастни – 2 лв.
ученици – 1 лв.

Беседи на български и английски език: 6 лв.

Работно време

Посещения на манастира - всеки ден 08:00-17:00 ч

Екстри

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Velo Parking

  • Hotel

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • Drinks

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

До манастира се стига по асфалтиран път от гр. Троян за курортното селище Орешака (10 км).

Паркинг

Манастирът има паркинг за превозни средства.