otivam.bg
Пазарска количка
 • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Трявна и Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство

Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство обединява 8 музейни обекта в гр. Трявна. Фигурира в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №21.

Музей "Ангел Кънчев" се помещава в сграда, построена около 1805 г. с ранновъзрожденска архитектура. В родния дом на Ангел Кънчев се представя участието на тревненци в национално-освободителните борби. Включена е във възрожденския ансамбъл до средния мост и се намира на ул. "Ангел Кънчев" №39.

Даскаловата къща е построена през 1804-1808 г. и е известна също и като Къщата със слънцата. Помещава експозиция посветена на резбарското изкуство - именно Тревненската художествена школа е най-старата в България, а къщата-музей е единствената посветена на дърворезбата. Представени са трите основни типа - овчарска резба, резба за украса на дома и най-красивата и трудна - църковната резба. Къщата се намира на ул. "Петко Р. Славейков" №27.

Славейковата къща е постоена около 1830 г. и помещава документална експозиция, която представя житейския и творчески път на семейство Славейкови, най-вече баща и син - Петко и Пенчо. Намира се на ул. "Петко Р. Славейков” №50.

Старото школо е известно и като Славейковото школо или Тревненското школо. Посреща първите си ученици през 1839 г. и е сред първите светски училища в България. Възстановена е класна стая, показани са документи, представящи образователното дело до Освобождението, колекция от часовникови механизми на Георги Везиров, както и други експозиции. Възрожденската сграда често приютява временни изложби, театрални постановки и концерти. Намира се на пл. "Капитан Дядо Никола” №7, до Часовниковата кула.

Райковата къща е построена през 1846 г. Това е родният дом на първият професор по химия  България - проф. Пенчо Райков. В нея е представен българският късновъзрожденски бит с етнографска експозиция. Намира се на ул. "Проф. Пенчо Райков” №1.

 

Музей на иконата е разположен в "Царския параклис". Храмът е построен през 1944 г. по волята на последната българска Царица Йоанна - съпруга на Цар Борис III. Представени са над 160 оригинални икони от най-старата иконописна школа в България. Намира се на ул. "Бреза” №1.

Галерия "Казаков" е открита след 2000 г. Носи името на българският художник Димитър Казаков-Нерон, оставил на града над 500 от своите най-добри живописни творби. В нея постоянно се организират временни експозиции както от фондовете на музея, така и от гостуващи институции и творци. Намира се на ул. "Петко Р. Славейков” №5.

Музеят за азиатско и африканско изкуство е най-новият в Трявна. Изложени са предмети с култово предназначение и са дарение от колекционера скулптор и художник - Златко Паунов. Намира се на ул. "Иван Славейков” №1.

Не пропускайте да видите и Къщата на Поп Ангел - едно от убежищата на Васил Левски когато идвал в Трявна по комитетски дела. Намира се на ул. "Иванка Горова" №4.

Други символи на гада, които не трябва да подминавате са сводестият каменен мост от 1845 г. и Часовниковата кула от 1815 г. Забележителни са и двете църкви на града - храмът "Св. Архангел Михаил", без известна година на построяване, и църквата "Св. Георги" в Долната махала от 1848-1852 г.

Рейтинг

Телефон

Туристически информационен център:
Тел: 0677 62247

Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство:
Тел: 0677 62517

Адрес

Туристически информационен център:
гр. Трявна, ул. "Ангел Кънчев" №33

Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство:
гр. Трявна, пл. "Капитан Дядо Никола" №7

Цена

Входна такса: 2 лв. / ученици и пенсионери: 1 лв.
Беседи - 5 лв., на чужд език - 10 лв.

Обходни билети за 6 музейни обекта:
(без понеделник и вторник)
възрастни - 10 лв. / ученици и пенсионери - 5 ля.

Обходни билети за 3 музейни обекта за групи над 10 души:
възрастни - 5 лв. / ученици и пенсионери - 2.50 лв.

Екстри

 • Wi-Fi

 • WC

 • Food

 • Parking

 • Velo Parking

 • Hotel

 • Dostupno za invalidni kolichki

 • ATM

 • Drinks

 • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Трявна се намира на 18 км от Габрово, в източна посока.

Паркинг

Съветът ни е да паркирате автомобила си на някой от градските паркинги и да разгледате града и музейните обекти пеша.