otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Цари Мали Град

Цари Мали Град е възстановен археологически комлекс, намиращ се на хълма Св. Спас във Верила планина, точно над село Белчин. Хълмът е неизменна част от вековната история на района. Там, на почти 1000 м. надм. в. са открити културни находки, доказващи населяването на хълма хилядолетия назад - от езическо светилище на траките, през раннохристиянските църква и базилика, средновековната църква "Възнесение Христово" от XV в., за да стигне до наши дни един оброк сред дъбовата кора.

За силно религиозната ангажираност на хълма след III век, говори разкритият християнски култов комплекс, разположен под северната главна порта на крепостта. И днес, на това място, белчинци празнуват Спасовден - празникът Възнесение Христово.

Археологическите проучвания и историческото изследване на пластовете доказват, че най-ранното използване на това място започва още във втората фаза на ранно-желязната епоха (8000-6000 г.пр.н.е.) - в изградени експозиционни зали могат да се разгледат графменти от глинени съдове и керамика. Вторият значим период е бил в началото на IV век, а проучванията сочат, че крепостта се е изградила по време на управлението на император Валент (364-378 г.). Крепостта се намира в близост до древния военен, търговски и съобщителен път - от Рим през Аквилея, Рагуза, Скупи, Пауталия, Германея, Филипопол, Константинопол, както и до трудно достъпния, но най-пряк път към Македония.

Различими са три периода на строителство на крепостта - първият е през IV век, когато е представлява ограждане на хълма с дървени колове и плет, обмазани с глина. Около 365 г. узурпаторът Прокопий опожарява хълма и управителите на късно римската провинция Средиземна Дракия предприемат укрепяване на хълма. Това е вторият период с ограждане на цялата горна част на хълма. Третият период започва през VI век с възстановителна кампания на византийския император Юстиниан Велики, а наследникът му - Юстин II изгражда и северната крепостна стена и кулите.

Животът в крепостта замира след 578 г., вероятно след нападение на авари или готи. Но в подножието на хълма местното население остава да живее - в село Белчин са открити много останки от обитаване през византийския период и средновековието.

През 2007 г. започват разкопките на хълма Св. Спас и се разкриват останките от тракийското светилище и древноримска крепост. От 2013 г. крепостта е възстановена и отворена за посетители. Заради стръмното си разположение е изграден въжен парк с лифт, който стига до крепостните стени. Комплексът включва: църквата "Света Петка“, музейната сграда под нея и крепостта "Цари Мали град” на хълма. Изградена е и площадка за деца от 3 до 12 години. Комплексът е част от "100-те национални туристически обекта" под №79а.

Рейтинг

Информация

Website: http://www.carimaligrad.com/
Facebook: https://www.facebook.com/tsarimaligrad/
Тел. 0886 614 814
E-mail: carimaligrad@yahoo.com

Рабoтно време на комплекса:
вторник - петък: 09:00-17:30 ч.
събота - неделя: 09:00-18:00 ч.
понеделник - почивен ден.

Последните посетители се допускат половин час по-рано.

Рабoтно време на панорамното влакче (въжената линия):
сряда - петък: 09:00-12:00 и 13:00-17:30 ч.
събота - неделя: 09:00-12:00 и 13:00-18:00 ч.
понеделник - почивен ден
вторник - профилактика

  • Между 12:00-13:00 ч. спира за ежедневна профилактика. 

При лоша метеорологична обстановка, в т.ч. обилен снеговалеж, силен вятър и температури под -7ºС, релсовото съоръжение не работи с клиенти с оглед Вашата безопасност.

Цена на билета за комплекса:
Възрастни - 4лв.
Ученици, студенти и пенсионери - 2 лв.
Деца до 7 г. и хора с увреждания - вход свободен

Вторник - вход свободен

В цената на билета е включено посещение на Късноантична крепост "Цари Мали Град" и Етнографски музей - с. Белчин. Достъпът до детския атракционен парк и зоната за отдих е свободен.

Екскурзоводски услуги:
български език - 10 лв. за група от 5 души
английски език - 15 лв. за група от 5 души

Аудиогид - 4 лв/човек и депозит 10 лв.

В комплекса не се допускат домашни любимци!

Екстри

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Velo Parking

  • Hotel

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • Drinks

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Цари Мали Град се намира до с. Белчин, община Самоков. Намира се западно от пътя между София и Самоков. От София се поема пътя за с. Железница и се кара само направо до отбивката за Белчин вдясно, 15 км преди Самоков. Пътят от столицата е един час (50 км). Пътят от Пловдив е под 2 часа, през Ихтиман и Самоков (145 км). Влизайки направо в селото, указателни табели ще ви упътят към паркинга на комплекса.

Паркинг

Автомобилът може да се паркира и на площада на селото, а може и по-близо до въжената линия - там паркингът е безплатен.