otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Църква "Св. Николай" - гр. София

"Св Николай Мирликийски Чудотворец" е малка старинна православна църква в центъра на София, почти губеща се около хазартните зали до бившия хотел "Рила". Всяка година на храмовия празник - 6 декември (Никулден), стотици софиянци посещават имено този малък параклис за да бъдат благословени от светеца и да се докоснат до неговата чудотворна икона. Тогава множеството на христолюбивия божи народ изпълва цялата Калоянова улица.

Историческите си хроники датира от XIII век, но не е изключено да е имало много по-стара църква, тъй като най-старите стени под църквата са от константиново време - IV в.

Севастократор Александър, брат на Цар Иван Асен II, около 1240 г. е изградил дворцовата си църква "Св. Петка Стара", вградена днес в Патриаршията през днешната Калоянова улица срещу храма, а Севастократорът Калоян, да не остане по-назад явно, е вдигнал този и боянският "Св. Николай". През вековете на османското робство църквата е била известна като "Св. Никола Големи". 

През 1939 г. храмът приютява изгонените от руската църква духовници, след като съветското посолство ги обявява за белогвардейци. Сред тях е и неканонизираният досега чудотворец архиепископ Серафим Соболев, саркофагът на когото се намира в криптата на руската църква "Св.Николай".

На 30 март 1944 г. по време на бомбардировките над София, оцелялата дотогава средновековна трикорабна базилика "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" е напълно разрушена. Днешната малка църква е изградена през 50-те години на XX в. по настояването на патриарх Кирил и практически е преизграден като параклис. За спомен от някогашния старинен храм са оставени части от средновековния градеж, които и днес може да се видят.

Най-голямата ценност и светиня на храма е чудотворната икона на Св. Николай Мирликийски, останала по чудо невредима след разрушителните бомбандировки от 1944 г.

Рейтинг

Информация

Website: http://svetinikolay-sofia.info/
E-mail: inbox@svetinikolay-sofia.info
тел.02/981-95-94
Контакти с дежурен свещеник – тел. 0988/377-415

Храмът е отворен всеки ден от 07:30 до 18:00 ч.

Екстри

  • Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

Маршрути

София, ул. "Цар Калоян" №8
Между казината и хазартните зали на бившия хотел "Рила"

Паркинг

Парко-местата се намират в СИНЯ ЗОНА:
- работни дни от 08:00-19:00 ч.; събота 08:00-14:00 ч.
- 2 лв./час (позволен престой до два часа)