otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Църква "Св. Петка Стара"

"Св. Петка Стара" е старинна православна църква в центъра на София, в комплекса на Софийска Света Митрополия, който е и резиденция на Българския Патриарх. Датира от XIII век, строена вероятно като дворцова църква.

Напълно възможно е на мястото, където се издига днешната църква да е имало древнохристиянски храм от първите векове на християнството. Според устното предание храмът бил мъченически.

Църквата е посветена е на Св. Петка Българска - Св. преподобна Параскева Епиватска (от Одринска Тракия, гр. Епиват) , наричана от нашия народ Св. Петка Българска или Св. Петка Търновска е една от най-обичаните и почитани светици в България, и в целия православен свят. В храма се пазят мощи на светицата, а храмовият празник се чества на 14 октомври.

Другия светец който е почетан тук е Св. Терапонтий софийски, българин епископ средечки убит мъченически от турците заради христовата му вяра. Дръвникът на който е съсечен "мъчениковото дърво” се пази в храма и с него стават различни чудеса и изцеления. Чество се на 27 май.

Друг тачен светец, с който е свързан храма, е Св. Спиридон Чудотворец, защото наред с частицата от мощите на Св. Петка в столичния храм вече има и пантофка на светеца, осветена до неговите свети мощи на о. Корфу.

В храмът се намират чудотворната икона на Св. Мина и благотворната икона на Св. Бородица, пред които хиляди столичани и гости на града отправят молитви за изцерение. Храмът е известен като "църквата с Аязмото", чиято чудотворна света вода и днес тече вътре в храма.

Храмът днес е на две нива, наосът е на потънал около 2 м под сегашното ниво на терена, многократно пристрояван и преправян през вековете. Автентичната средновековна еднопространствена плановата структура е допълнена през Възражнането с притвор и с фоае при вграждането ѝ в новата сграда на Мирополията и резиденция на Българския Патриарх построена от 1928 до 1930 г. 

Към храмът е създаден и Младежки православен център.

Рейтинг

Информация

website: http://hramsvetapetka.org
E-mail: info@hramsvetapetka.org
Тел. 02 / 987 56 65

Екстри

  • Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

Маршрути

София, ул. "Цар Калоян" №9

Намира се точно зад катедралата "Св. Неделя"

Паркинг

Парко-местата се намират в СИНЯ ЗОНА:
- работни дни от 08:00-19:00 ч.; събота 08:00-14:00 ч.
- 2 лв./час (позволен престой до два часа)