otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Църква "Св. Йоан Предтеча" - гр. Кърджали

Църквата "Св. Йоан Предтеча“ е разположена на десния бряг на р. Арда, в гр. Кърджали, кв. Веселчане. Била е част от средновековен манастирски комплекс, основан през VI-VII век, след края на периода на иконоборството във Византия. След неговото създаване, той станал център на християнството в Източните Родопи. Манастирът е бил средище на една от големите средновековни епархии - Ахридос.

В началото на XIII век обителта е ограбена и разрушена от рицарите на Четвъртия кръстоносен поход. По-късно тя е възстановена, но през 40-те години на XIV век е отново опожарена и окончателно изоставена. Дълги години руините на манастира са стояли непроучени. През 2000 г. е възстановена църквата върху стари основи и сега е действащ храм. Археологическите находки се съхраняват в Регионалния исторически музей на Кърджали.

Около храма са открити пет зидани гробници. Четири са на висши духовници, а за петата се предполага, че е на виден светски аристократ. Една от гробниците, която се намира в църквата, е била затворена херметически. Вътре са били открити мощи на висш християнски духовник от края на XII и началото на XIII век. Според някои учени тя принадлежи на Патриарх Евтимий Търновски, други отхвърлят тази хипотеза, поради липса на достатъчно доказателства в нейна подкрепа.

В гроба са намерини и напълно запазен епитрахил, тъкан със злато и с необикновена украса, както и в платнен кръст зашити църковни мощи. Само на 4 места в света има запазени такива находки, а в България това е първата, по мнението на специалистите и това говори че през среновековието днешен Кърджали е бил важен християнски център.

Днес от средновековният комплекс е останал само зидът, ограждащ църквата "Св. Йоан Предтеча". Храмовият празник се чества на 24 юни.

Поради високата художествена стойност, останките от средновековния манастир и църква "Св. Йоан Предтеча" са обявени за паметници на културата от национално значение. Включени са в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №25, заедно с Регионалния исторически музей и археологическия комплекс наблизо - Перперикон.

Рейтинг

Информация


 

Адрес

Гр. Кърджали, ул. "8-ми март" № 50 (срещу КАТ).

Работно време

Всеки ден

08:00-16:00 ч.

Екстри

  • Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • 100-те национални туристически обекта

Паркинг

Има безплатен паркинг за леки атомобили.