otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Църква "Успение Богородично" - гр. Царево

Църквата "Успение Богородично" самотно се извисява на южния полуостров на града. Тя е разположена на територията на квартал "Василико”, там където първоначално е възникнал град Царево. След мащабен пожар през 1882 г. той е бил изместен встрани, но след време стария град е възстановен и днес е квартал на Царево. Сегашният архитектурен образ на църквата датира от 1895 г. 

Заради пиратски символ в долната част на кръста изобразен над входа ѝ, много туристи си мислят, че е пиратска църква по нашите земи. Символът обаче може да изобразява победата на Кръста Господен над смъртта. Често се тълкуват и като костите на праотеца Адам - с него се напомня, че е изкупен първородния грях на Адам и Ева. Тук се съхранява икона на патрона на моряците и рибарите - Св. Никола, от далечната 1805 г., както и икона на Йоан Кръстител.

Църквата е врязана в морето се вижда отдалеч. Зад нея все още съществува част от старо гръцко гробище, по надгробните плочи се различават гръцки инициали. Храмът е обграден от добре поддържана градина, има поставени пейки, на които да отдъхнем и заредим с енергията от необятната морска шир. За най-малките е построена детска площадка. До входа се намира каменната чешма, а наоколо разстилат сянката си няколко вековни смокинови дървета.

Районът около храма е обявен за исторически резерват. мястото е изключително красиво и подходящо за разходки.

Рейтинг

Информация

тел. 055 052 143

Храмът е отворен ежедневно от 08:00 до 20:00 ч.

Екстри

  • Parking

Маршрути

Адрес: Царево, кв. Василико

Паркинг

Има място за паркиране точно под църквата.