otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Църква "Успение на Св. Иван Рилски"

Църквата "Успение на Св. Иван Рилски", известна още като "старата постница" се намира на около 5 км от Рилския манастир. През 1746 г. там, където се издига днешната църковна сграда, е била построена църква над мястото, считано за първоначалния гроб на светеца. Към църквата е включена пещерата-жилище на отшелника през Х в. През 1820 г. църквата е преизградена от основи като еднокорабна, едноапсидна сграда с преддверие до пещерата-постница. Църквата е масивна и засводена, със слепи куполи. През 1820 г. е изписана изцяло, но днес стенописите са силно повредени.

След дълги години в отшилничество около река Струма, свететцът се заселил в една пещера близо до село Гърбино - днес е известна точно като Пещерата на Св. Иван Рилски. Но бил пропъден от местните, които го смятали за магьосник.

За да се усамоти в пости и молитви се установил в горите на Рила. Именно тук се намира друга скална пещера, където се смята, че светецът е прекарал повече от 7 г. от земния си път. Тази пещера се намира непосредствено до църквата "Успение на Св. Иван Рилски", от северната ѝ страна. Пещерата има втори изход, който поради тесния му отвор се нарича "провиралката". Поверието гласи, че който мине през тесната пролука е безгреховен.

След смъртта си през 946 г. Св. Иван Рилски е погребан в притвора на църквата в каменна гробница, която се е запазила до днес. Мощите на светеца са многократно премествани, поради редица обстоятелства. Днес вски вярващ може да се поклони пред тях в специална ракла пред иконостаса в главната църква на Рилския манастир. Сега те са в най-голяма близост до считаното място за първоначалния му гроб.

На 50 м от църквата се намира извор, според хората с целебна сила. Каменната стена до нея е превърната в място, където хората споделят и оставят своите желания, написани на малки късове хартия. Комплексът с пещерата е едно от най-сакралните места в България.

Рейтинг

Информация

Църквата е отворена до 16:30ч.

Преместванията на мощите на светеца:
http://www.pravoslavieto.com/life/07.01_sv_Ivan_Rilski_moshti.htm

Екстри

Маршрути

Църквата се намира в Риломанастирската гора. Достигайки до манастирския комплекс, продължавате по пътя направо и след около 5 км. в остри завои, от дясната страна табела за "Гроба на Св. Иван Рилски" ще ви посочи пътеката през гората.

Паркинг

Паркиране е възможно до табелата за "Гроба на Св. Иван Рилски".