otivam.bg
Пазарска количка
 • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Църквите в Стария Несебър

Старият Несебър – едно от най-красивите и пропити с хилядолетна история места на родното Черноморие. Наричат го "енциклопедия" на християнското църковно строителство - в него са открити досега 44 църкви от периода от V до ХIХ век. Сред тях са и най-старите в България раннохристиянски базилики.

По калдъръмените улички на древния град Месабрия се оглеждайте за червените маркировки, които ще ви отведат по духовния път на античността. На пръв поглед повечето църкви си приличат, но при по-внимателен оглед ще забележите, че всяка има нещо особено.

Несебър е един от най-древните градове в Европа, възникнал преди повече от 3200 години. В края на VI в.пр.н.е. в селището пристигат първите гръцки колонисти. През 72 г.пр.н.е. градът е завладян от римските войски и скоро трайно влиза в пределите на Римската империя. След приемането на християнството като официална религия започва масов строеж на църкви.

За първи път градът е включен в пределите на българската държава през 812 г., когато хан Крум го завладява след 14 - дневна обсада и тук се заселват славяни и българи. За по-дълго време Несебър, както го наричат славяните, е отново в български ръце в годините на царуването на цар Симеон Велики. 

През XII и XIII в. градът развива активни търговски връзки със земите от Средиземноморието и Адриатика, както и с княжествата на север от р. Дунав. Строят се и се стенописват църквите “Св. Стефан” (XI в.) и “Св. Йоан Кръстител” (XI в.) - станали прототип на строените по-късно несебърски църкви-шедьоври от ХIII-ХIV в.

В продължение на 62 години от 1201 до 1263 г. Несебър, както и останалите черноморски градове на юг от Балкана, е трайно включен в пределите на Българската държава. Градът играе значителна роля в политическата история на България и Византия по това време, когато на трона са българските царе Калоян, Иван Асен II, Константин Тих.
По това време са построени църквите “Св. Параскева" (XIII в), “Св.Тодор” (XIV в), “Св.Архангели Михаил и Гавраил” (XIV в), имащи преки аналогии в столичната търновска архитектура. 

След близо 40-годишно византийско владичество Несебър е присъединен отново към Българската държава през 1304 год. от цар Тодор Светослав. Особен разцвет градът преживява при управлението на цар Иван Александър. Строят се нови църкви - “Христос Пантократор” (XIII - ХIV в.), “Св. Йоан Неосветени” (XIV в.).

Поради често сменящата се принадлежност на Несебър през средновековието - ту към България, ту към Византия, обособило града, като един от основните центрове на църковно и културно общение между двете държави. 

В момента има данни за 23 църкви,като по-малка част от тях са реставрирани и консервирани. По-запазените храмове са превърнати в картинни галерии. Днес действаща е само една - "Успение Богородично".

Списък на известните до този момент несебърски църкви:
- "Св. София“ (Старата митрополия) - раннохристиянска базилика от IV в. - в развалини.
- "Св. Богородица Елеуса“ - раннохристиянска базилика от VI в., била е част от манастирски комплекс - в развалини.
- "Св. Стефан“ (Новата митрополия) - изградена в периода ХІ-ХІІІ век, има изградена музейна част.
- "Св. Йоан Кръстител“ - построена през Х-XI век и е една от най-добре запазените в Несебър, с археологическа сбирка.
- "Св. Димитър“ - строна през XI век - днес в развалини.
- "Св. архангели Михаил и Гавраил“ - църква от XIII в. - не напълно реставрирана.
- "Св. Параскева“ - църква от XIII в., не напълно реставрирана.
- "Христос Пантократор (Вседържател)“ - построена през ХІІІ-ХІV век и е една от най-забележителните и най-добре запазени средновековни църкви в Несебър,
- "Св. Теодор“ - построена през XIII век.
- "Св. Йоан Алитургет“ - църква от XIV век - не напълно реставрирана
- "Св. Възнесение Господне“ ("Св. Спас") - църква от XVII век - реставрирана преди доста време
- "Св. Климент“ - построена през XVII век
- "Успение Богородично" - единствената действаща църква в Стария Несебър, построена е през 1873 г.

Повече за всяка можете да разберете от тук:
http://www.pravoslavieto.com/hramove/nesebar/tsarkvi.htm

Старият Несебър е включен като архитектурно-исторически резерват в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №6.

Рейтинг

Информация

Старият Несебър
Web: http://www.ancient-nessebar.com
E-mail: clio_nes@abv.bg

Повечето църкви може да разгледате свободно.

Билети са ви нужни за "Св. Спас" и "Христос Пантократор", "Св. Параскева", "Св. Йоан Кръстител" - таксата за тях е по 3 лв. (за деца е 2,50 лв.). Църквата "Св. Стефан" е с входна такса 6 лв. (деца - 3 лв.), но има и комбинирани билети, заедно с Археологическия и Етнографския музей.

Екстри

 • Wi-Fi

 • WC

 • Food

 • Parking

 • Velo Parking

 • Hotel

 • Dostupno za invalidni kolichki

 • ATM

 • Drinks

 • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Гр. Несебър, Старата част.
Стига се по ул. "Хан Крум" - "Месембрия"

Паркинг

Има платени паркинги - улиците са тесни и трудно се намират паркоместа, а не малко от тях са и само пешеходни зони.