otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Тунелът към с. Любовище

Любовище е малко известни село в Пирин, с двайсетина жители и едва ли влиза в списъка на повечето туристи в района. Роженският манастир отстои на около 2 км, а до най-малкият град в България - Мелник, пътят е по-малко от 8 км. Бидейки много по-известни и прочути, из между тези дестинации село Любовище почти винаги е подминавано. Ако обаче, дори и случайно попаднали по тези места, отделете си час време към обиколката на Мелник и посетете  малкото китно селце.

Единственият път към с. Любовище минава през тунел. Но не какъв да е - а ръчно издълбан от местните жители през 60-те години на миналия век.  След като дълго били изолирани сред пясъчно-глинестите мелове и до близкото с. Рожен (и оттам до главните пътища) се стигало по дълъг и труден маршрут и след като не получавали отговор на молбите за тунел от общината - взели ситуация в свои ръце и запретнали ръкави. Строителна техника не използвали - нямали, а и скалата била ронлива. С кирки и лопати, за близо година, изкопали 40-метровия тунел през мела.

Близо до село Любовище е и още едно красиво село - Кашина с Кашинския водопад. Така че - струва си да се отклоните от обичайния туристически маршрут в района.

Рейтинг

Екстри

  • Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

Маршрути

До Мелник се стига от международния път през Сандански към Кулата. След отбиването от главния път - имате 12 км до града. От там по пътя за Роженския манастир, навлизайки в селото ще видите отбивка вляво за Любовище и Кашина.

Паркинг

Автомобилът може да се остави на много места по пътя.